اکوایران: رئیسجمهوری در دیدار با وزیر امور خارجه ترکمنستان بر عزم تهران برای توسعه همهجانبه روابط با همسایگان به ویژه در حوزه انرژی تأکید کرد.
به گزارش اکوایران، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری امروز -30 اردیبهشت- در دیدار رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان، با بیان اینکه ایران علاقمند به ارتقای سطح روابط و گسترش همکاریها در عرصههای مختلف با همسایگان و به خصوص ترکمنستان است، گفت: ایران علاوه بر علاقمندی برای واردات گاز از ترکمنستان، ظرفیتها و توانمندیهای کارآمدی نیز برای صادرات و سوآپ آن به کشورهای منطقه دارد.
او ادامه داد: عملیات احداث خط لوله انتقال گاز بین ایران و ترکمنستان باید به شکلی طراحی و اجرا شود که ظرفیت انتقال گاز برای هر سه منظور را داشته باشد.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهوری افزود: علاوه بر همکاری در زمینه تبادل گاز، جمهوری اسلامی ایران علاقمند به گسترش همکاریهای مشترک با ترکمنستان در عرصههای مختلف اقتصادی، فرهنگی، سرمایهگذاری، راه، حمل و نقل، ترانزیت و دیگر بخشها است. تعمیق و تقویت همکاریها و به خصوص سرمایهگذاریهای مشترک و متقابل، میتواند رفاه، آسایش، دوستی و امنیت آینده دو ملت را تضمین کند؛ همان هدفی که رهبر ملی ترکمنستان با برگزاری اجلاس بینالمللی صلح و اعتماد به دنبال آن است.
پزشکیان همچنین با قدردانی از اقدامات دولت ترکمنستان برای برگزاری اجلاس پیشروی سران کشورهای حاشیه خزر در عشقآباد، تصریح کرد: خزر یک سرمایه گرانبها و تضمین کننده سلامت و بقای محیط زیست همه کشورهای حاشیه آن است و هر تلاشی برای حفظ و ارتقای شرایط اکولوژیکی و اقلیمی آن، تلاش برای تضمین سلامت محیط زیست منطقه است.
وزیر امور خارجه ترکمنستان نیز که به منظور برگزاری هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور به تهران سفر کرده است، در این دیدار گزارش مفصلی از نشستها و رایزنیهای خود با مقامات کشورمان در طول حضور در ایران ارائه کرد و گفت: ترکمنستان در عرصه همکاریهای اقتصادی با ایران، افقهای بلند و دور را میبیند و همه اقدامات خود را بر این اساس طراحی و اجرا میکند.
مردوف احداث خط لوله انتقال گاز به ایران به منظور مصرف داخلی، صادرات و سوآپ، گسترش تجارت مرزی و سامان دادن بازارچههای مرزی، همکاریهای اقتصادی و تجاری، سرمایهگذاریهای مشترک و همکاری برای حفظ و ارتقای شرایط زیستی دریای خزر را محور گفتوگوها و رایزنیهای خود و اعضای هیئت همراه در جریان این سفر عنوان کرد.
تقویت همکاریهای ایران و ترکمنستان
ایران و ترکمنستان همواره روابط نزدیکی در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی داشتهاند. این 2 کشور که به دلیل همجواری جغرافیایی و اشتراکات تاریخی و فرهنگی در موقعیت ویژهای قرار دارند، در سالهای اخیر با گسترش همکاریها در حوزههای مختلف به ویژه انرژی، حمل و نقل و تجارت، روابط دوجانبه خود را تقویت کردهاند.
در همین راستا در 22 بهمن سال گذشته در گفتوگویی تلفنی میان مسعود پزشکیان و قربانقلی بردیمحمداف، رهبر ملی ترکمنستان، دو طرف بر اهمیت همکاریهای دوجانبه در زمینههای صلح، اقتصاد و فرهنگ تأکید کردند.
همچنین در 7 شهریور 1403 نیز بود که مراسم امضای اسناد همکاری میان ایران و ترکمنستان با حضور مسعود پزشکیان و قربانقلی بردیمحمداف، رهبر ملی این کشور برگزار شد و طی این مراسم چهار سند همکاری میان دو کشور به امضا رسید.
در این مراسم چهار سند شامل برنامه همکاری میان وزارت امور خارجه ایران و ترکمنستان از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ از سوی عباس عراقچی و رشید مردوف وزرای امور خارجه دو کشور، یادداشت تفاهم خواهر خواندگی بین بندر امیرآباد و بندر ترکمنباشی ترکمنستان با امضای فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی و محمدخان مدیرعامل شرکت ترکمنستانی، توسعه تعاملات گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت دولتی ترکمن گاز و با امضای مجید چگینی معاون وزیر نفت ایران و مدیرعامل شرکت ترکمن گاز و همچنین طرح اقدام مشترک درباره تعمیق و توسعه همکاریهای گمرکی دو کشور از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ به امضای مقامات دو کشور رسید.
از معرفی اولین سخنگوی زن دولت تا امضای سندهای همکاری بین ایران و ترکمنستان
اکوایران: امروز شاهد چهار انتصاب در دولت بودیم. چهار سند مشترک همکاری بین ایران و ترکمنستان نیز به امضا رسید. رییسجمهور در جلسه هیات دولت تاکید کرد که اساس انتصابها بر اساس شایستگی باشد. وزیر خارجه ژاپن نیز در تماسی نیم ساعته به گفتوگو با عباس عراقچی پرداخت. در بسته خبری چهارشنبه 7 شهریور نگاهی انداختیم به این وقایع و دیگر رویدادهای مهم سیاسی کشور.