صفحه اصلی > اخبار اقتصادی : پاشنه آشیل تجارت، توسعه نامتوازن بنادر؟ / امنیت غذایی در خطر است؟

پاشنه آشیل تجارت، توسعه نامتوازن بنادر؟ / امنیت غذایی در خطر است؟

اکوایران: گروهی از کارشناسان حوزه حمل و نقل دریایی معتقدند، توسعه نامتوازن بنادر میتواند امنیت غذایی کشور را در جریان سوانح طبیعی و غیرطبیعی به خطر بیاندازد. گذشته از اینکه بخشی از کندی واردات و پرهزینه شدن صادرات ناشی از همین توسعه نامتوازن است.

به گزارش اکوایران؛ بیست و سه روز پیش بندر شهید رجایی بندرعباس دچار سانحه هولناک شد. این اتفاق انقدر بزرگ بود که ضرورت بررسی وضعیت بنادر ایران در شرایط کنونی را الزام آور میکند. مرور وضعیت بنادر ایران نشان میدهد که تمرکز  مسیر تخلیه و بارگیری کالا در دو بندر امام خمینی و بندر شهید رجایی است. وضعیتی که این سوال را مطرح میکند؛ آیا برای حفظ امنیت غذایی و ترمیم تجارت تضعیف شده ایران ، نباید بحث تمرکززدایی در بنادر به جد دنبال شود؟ 

 

محمد عیقرلو، رئیس فدراسیون حمل‌ونقل و لجستیک ایران، به «اکوایران» گفت : اگرچه بنادر ایران، به ویژه بندر امام خمینی و بندر شهید رجایی، باید به عنوان دروازه‌های اصلی تجارت کشور تقویت شوند. اما باید توسعه بنادر کوچک‌تر و استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود در بنادر مختلف کشور در دستور کار دولت باشد. تا تراکم بار در بنادر بزرگ کشور رخ دهد. 

 مرز دریایی ایران بدون جزایر 1400 کیلومتر و با جزایر 1800 کیلومتر است. رئیس فدراسیون حمل‌ونقل و لجستیک ایران گفت: برای توزیع متوازن کالاها در سراسر بنادر کشور، به ویژه بنادر کوچک‌تر نظیر بندر لنگه، بندر جاسک و سایر بنادر تجاری ایران، نیاز به سرمایه‌گذاری‌های جدید داریم.

عیقرلو همچنین به وضعیت بنادر کوچک‌تر مانند چابهار و بوشهر اشاره کرد و گفت: بندر چابهار و بندر بوشهر در حال حاضر با ظرفیت کمتری فعال هستند، در حالی که بندر امام و بندر شهید رجایی همچنان هدف اصلی توسعه کشور محسوب می‌شوند و از  دیگر بنادر غافل شدیم. با توسعه بنادر کوچک‌تر و توزیع متوازن کالاها، می‌توانیم از فشار اضافی بر بنادر بزرگ بکاهیم.

باتوجه به شرایط حساس کشور عیقرلو تأکید کرد: توجه به ایمنی و ظرفیت‌سازی در بنادر مختلف، به‌ویژه در بنادر نفتی، در راستای حفاظت از امنیت ملی و اقتصادی کشور، امری ضروری و حیاتی است. براساس آمار سال گذشته حدود 7 میلیون تن مشتقات نفتی در رویه ترانزیت خارجی از بندر امام، بندر عباس و بوشهر خارج شده است.

او معتقد است،  هر چند بندر امام خمینی بزرگترین بندر تجاری و نفتی ایران است و این بندر نقش مهمی در واردات کالاهای اساسی از جمله جو، گندم و دانه‌های خوراکی دارد. ولی باید توجه داشت که تمامی بنادر کشور از جمله بنادر کوچک‌تر نیز ظرفیت‌هایی دارند که باید به طور بهینه از آن‌ها استفاده کرد.

 در حال حاضر، حدود 20  بندر تجاری در ایران فعال هستند، از جمله بندر امام، رجایی، آبادان، خرمشهر، بوشهر، کنگان، لنگه، دیر، جاسک و بندر عباس. بنابراین، توجه به تمامی بنادر و تخصیص منابع مناسب به آن‌ها، برای مدیریت بهینه تجارت دریایی کشور ضروری است.

پست های مرتبط

فرصت‌های جدید برای ایران در دنیای رقابتی قدرت‌ها

رابطه میان قطب‌های قدرت جهان در آینده چگونه خواهد بود؟ آیا این…

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

شفافیت، سودآوری و حمایت از تولید اصول راهبردی بانک تجارت

به گزارش مدیریت امور روابط‌عمومی بانک تجارت مشروح پیام مدیرعامل بانک تجارت…

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

8 ویژگی طلایی یک جارو رباتیک حرفه‌ای که نمی‌توان نادیده گرفت

1. قدرت مکش بالا و عملکرد هوشمندانه در تشخیص نوع سطح قدرت…

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴