صفحه اصلی > اخبار بورس و فرابورس و صندق های سرمایه گذاری : نمادهای کوچک جای نمادهای بزرگ را می‌گیرند؟

نمادهای کوچک جای نمادهای بزرگ را می‌گیرند؟

همچنین، حجم و ارزش معاملات که پیش‌‌‌‌‌‌‌‌تر و همزمان با اعلام خبر لغو موقت مذاکرات به تقریبا نصف رسیده بود، مجددا با رشد همراه شد و بازار را تا حدی از فضای رکودی خارج کرد. بدون‌تردید، تاثیر اخبار و رویدادهای سیاسی، چه مثبت و چه منفی، بر رفتار بازار سرمایه را نمی‌توان نادیده گرفت. بازار همواره نسبت به این دست از تحولات واکنش نشان می‌دهد و طبیعتا دچار نوساناتی می‌شود. نکته قابل‌‌‌‌‌‌‌‌توجه دیگر در هفته‌های اخیر، نامتقارن‌بودن رفتار بازار نسبت به نمادهای بزرگ، کوچک و متوسط کاهش‌یافته‌است. به‌‌‌‌‌‌‌‌عبارت دیگر، تمایل و تمرکز بازار از نمادهای بزرگ به‌سوی نمادهای کوچک و متوسط سوق پیدا کرده‌است. این تغییر در اولویت سرمایه‌گذاران، ناشی از ارزندگی بیشتر این گروه از نمادهاست، چراکه در مقایسه با سهام بزرگ، نسبت قیمت به درآمد(P/E) آنها در سطوح پایین‌تری قرار دارد. 

در ماه‌های گذشته به دلیل چالش‌های ساختاری موجود در بازار سرمایه، تمایل به سرمایه‌گذاری در نمادهای بزرگ بیشتر بود، اما اکنون شاهد اصلاح این روند و بازگشت توجه به نمادهای کوچک و متوسط هستیم. درخصوص معاملات روز چهارشنبه، باید به بازگشایی مثبت نماد «سایپا» اشاره کرد. این نماد با رشد قابل‌‌‌‌‌‌‌‌توجه و بازگشایی در محدوده مثبت ۶۰‌درصد، توجه بسیاری از سرمایه‌گذاران را جلب کرد، با این‌حال چنین بازدهی موجب شد تا بسیاری از فعالان بازار اقدام به ذخیره سود(سیو سود) کنند. این موضوع در نهایت به ایجاد فشار فروش سنگین در این نماد منجر شد، اگرچه در مقطعی پس از بازگشایی شاهد تشکیل صف خرید در نماد سایپا بودیم، اما این صف به‌‌‌‌‌‌‌‌سرعت عرضه شد و تعادل را برهم زد، در نتیجه این رشد بر کل بازار نیز اثر گذاشت و موجب شد نوساناتی در کلیت بازار هم به‌‌‌‌‌‌‌‌وجود آید.

در واقع، بازدهی‌‌‌‌‌‌‌‌ که در جریان بازگشایی این نماد محقق شد، تقریبا هم‌‌‌‌‌‌‌‌تراز با رشد نماد «خودرو» در ماه‌های اخیر بود، از این‌رو بازگشایی سایپا را نمی‌توان نه خیلی بالا و نه خیلی پایین ارزیابی کرد، اگرچه به‌نظر می‌رسد کمی بیش از حد انتظار بازار بوده باشد. به هر حال، همین مساله یکی از عوامل اصلی در شکل‌گیری فشار فروش محسوب می‌شود، با این‌وجود خریداران بالقوه‌‌‌‌‌‌‌‌ای نیز در بازار مشاهده شدند که نشان از وجود انتظارات مثبت نسبت به آینده این نماد دارد.

از سوی دیگر، شایعاتی درخصوص واگذاری بلوک مدیریتی برخی شرکت‌های خودرویی و شرکت‌های زیرمجموعه (تودلی‌‌‌‌‌‌‌‌ها) مطرح شده‌است. گفته می‌شود که چهار خریدار برای این بلوک وجود دارد و حتی اشاره‌شده که قیمت‌هایی بالاتر از نرخ تابلو برای فروش این بلوک درنظر گرفته‌شده‌است. البته در نقطه مقابل، برخی فعالان بازار بر این باورند که این بلوک نهایتا به نرخ تابلو یا اندکی بالاتر از آن فروخته خواهدشد و ارقامی که در برخی گمانه‌‌‌‌‌‌‌‌زنی‌‌‌‌‌‌‌‌ها بیان می‌شود، با واقعیت فاصله دارد.

در حال‌حاضر، این شایعات و عدم‌قطعیت‌‌‌‌‌‌‌‌ها باعث شده‌است که خریداران و فروشندگان بر اساس برداشت‌‌‌‌‌‌‌‌ها، تحلیل‌ها و حتی اطلاعات غیررسمی یا احتمالی دست به خرید و فروش بزنند. به‌نظر می‌رسد نمادهای خودرویی بزرگ در روزهای آینده و هفته پیش‌‌‌‌‌‌‌‌رو باثبات بیشتری در بازار حضور داشته‌باشند تا اطلاعات و گزارش‌های رسمی‌‌‌‌‌‌‌‌تری درباره فرآیند واگذاری بلوک و تودلی‌‌‌‌‌‌‌‌ها منتشر شود و مسیر آتی این نمادها روشن‌‌‌‌‌‌‌‌تر شود. در نهایت، باید توجه داشت که کلیت بازار سرمایه همچنان به‌‌‌‌‌‌‌‌شدت تحت‌تاثیر فضای سیاسی و به‌ویژه روند مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌‌‌ای است. هرچند اکنون فضای کلی مذاکرات مثبت ارزیابی می‌شود، اما همچنان قطعیتی وجود ندارد و نمی‌توان با اطمینان درباره آینده اظهارنظر کرد، با این‌حال وزن اخبار مثبت و امید به بهبود شرایط، در حال‌حاضر سنگین‌‌‌‌‌‌‌‌تر از سمت اخبار منفی است و این امر باعث‌شده توجه بازار همچنان به سمت سهام کوچک، ارزنده و جامانده جلب شود. پیش‌بینی می‌شود این روند در هفته آینده نیز ادامه داشته‌باشد.

* کارشناس بازار سرمایه

پست های مرتبط

تصویر روزانه صنایع بورسی – ۱۴۰۴/۰۲/۲۱

کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده…

چراغ قرمز بورس در روز حساس

تاریخ چاپ: ۱۴۰۴/۰۲/۲۱ شماره خبر: ۴۱۷۸۶۹۳ بزرگنمایی متن خبر دنیای اقتصاد :…

بورس در ایستگاه تامل

به ‌نظر می‌رسد این وضعیت تا حدودی ادامه‌دار باشد، چراکه مجموعه‌ای از…