ناسا اعلام کرده که در حال بررسی بازنگری در اولویتهای خود است تا روند ارسال انسان به مریخ توسط ایلان ماسک را تسریع کند.
«بتانی استیونز»، سخنگوی ناسا در بیانیهای گفت: «این سازمان در حال ارزیابی تمامی فرصتها، از جمله پنجرههای پرتاب در سالهای ۲۰۲۶ و ۲۰۲۸، برای آزمایش فناوریهایی است که به فرود انسان بر مریخ منجر خواهند شد.»
هفته گذشته، دولت ترامپ بودجه پیشنهادی سال آینده را منتشر کرد که در آن کاهش بودجه علمی ناسا به نصف پیشنهاد شده، در حالی که یک میلیارد دلار برای سرمایهگذاریهای جدید در برنامههای متمرکز بر مریخ اختصاص یافته است.
«جرد آیزاکمن»، نامزد تصدی ریاست ناسا و میلیاردری که از خلبانی جتهای جنگی به فضانوردی در اسپیس ایکس رسیده، ناچار شده خود را از «ایلان ماسک» دور نگه دارد تا از تضاد آشکار منافع پرهیز کند. او اعلام کرده که ناسا ممکن است بهصورت موازی، هم مأموریتهای بازگشت به ماه در چارچوب برنامه آرتمیس و هم مأموریتهای مریخی را دنبال کند.
هرچند سخنگوی ناسا در اظهارات خود نامی از اسپیس ایکس نبرده، منظور واضح است: به نظر میرسد رئیسجمهور ترامپ در حال تقویت منافع یکی از نزدیکترین متحدان خود برای سکونت در سیاره سرخ است.
اسپیس ایکس در حال ساخت یک پرتابگری عظیم به نام «استارشیپ» است که هفته گذشته از «اداره هوانوردی فدرال» مجوز ۲۵ پرتاب در سال را دریافت کرد. اوایل آوریل، ناسا بهطور رسمی این موشک غولپیکر را به ناوگان پرتابگران فضایی خود افزود، درحالیکه این وسیلهی نقلیه تاکنون حتی یک پرتاب آزمایشی کاملاً موفق نداشته است.
ماسک میخواهد تا سال ۲۰۲۶ استارشیپ را به سوی مریخ راهی کند
ماسک بارها وعده داده که اولین استارشیپ را در سال ۲۰۲۶، سالی که مدار زمین و مریخ در بهترین وضعیت برای سفر قرار دارد، به سیاره سرخ میفرستد. بااینحال، مشخص نیست که آیا او میتواند به این ضربالاجل بسیار بلندپروازانه برسد یا خیر. دو پرتاب اخیر استارشیپ به انفجارهای عظیم ختم شدند و هزاران قطعه زباله فضایی را بر فراز دریای کارائیب پراکندند.
پیشبرد مأموریت مریخ با رهبری ماسک میتواند خشم قانونگذاران آمریکایی را برانگیزد، زیرا آنان بارها از تداوم برنامه فعلی آرتمیس دفاع کردهاند. بنابراین، پیشنهاد بحثبرانگیز بودجه دولت ترامپ احتمالاً در بررسیهای کنگره با مقاومت جدی روبرو خواهد شد.
ماسک موضع خود را صریح بیان کرده و برنامه آرتمیس ناسا را بسیار ناکارآمد خوانده، چرا که به گفته او هدف آن ایجاد شغل است، نه دستیابی به نتایج و خواستار لغو کامل آن شده است. او اوایل امسال در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما مستقیماً به مریخ میرویم» و ماه را «انحراف از مسیر» توصیف کرد.
بیشتر بخوانید
در بودجه پیشنهادی، دولت ترامپ خواستار لغو ساخت موشک اسپیس لانچ سیستم (SLS) و کپسول «اوراین» شده؛ دو قطعهی کلیدی برنامه آرتمیس که در سالهای اخیر بسیار پرهزینه و پرتأخیر بودهاند.
اینکه پس از لغو SLS کدام موشک جایگزین آن خواهد شد، هنوز روشن نیست. آیا این نقش به استارشیپ اسپیس ایکس خواهد رسید؟ یا موشک «نیوگلن» شرکت «بلو ارجین» که در ژانویه، در اولین پرواز آزمایشی خود با موفقیت به مدار رسید؟
با توجه به نفوذ گسترده ماسک در کاخ سفید و پیشرفت قابل توجهی که تاکنون داشته، گزینه محتملتر استارشیپ اسپیس ایکس خواهد بود. اما آمادهسازی این فضاپیما برای سفر به مریخ در حدود یک سال و نیم آینده، ممکن است بهشدت دشوار باشد.