سیگنال منفی مذاکرات، بازار را در فاز انتظار نگه داشت؛

نوید سالک، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز، به تحلیل ریزش شاخصها در روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت پرداخت. به گفته او، فشار روانی ناشی از ابهامات سیاسی، افزایش قیمت حاملهای انرژی، و ریسکهای ساختاری از جمله قطعی برق صنایع، باعث شد تا شاخص کل بورس بیش از ۲۶ هزار واحد افت کند. ورود نقدینگی به صندوقهای طلا و رشد بازارهای موازی مانند دلار و طلا، نشانههایی از افزایش نااطمینانی در فضای اقتصادی کشور است.
نوید سالک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز به تحلیل وضعیت بازار سهام در روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ پرداخت و اظهار داشت: امروز هم شاخص کل و هم شاخص هموزن با رنگ قرمز به کار خود پایان دادند. شاخص کل با کاهش ۲۶ هزار و ۶۰۰ واحدی معادل ۰.۸۲ درصد افت، در سطح ۳ میلیون و ۲۲۵ هزار واحد ایستاد. شاخص هموزن نیز حدود ۲۳۰۰ واحد کاهش یافت و با افت ۰.۲۲ درصدی به عدد ۹۷۵ هزار و ۲۶۳ واحد رسید.
وی با اشاره به نمادهای اثرگذار بر بازار گفت: بیشترین تأثیر منفی بر شاخص کل مربوط به نمادهای “فارس”، “فملی”، “وبملت”، “فولاد”، “نوری”، “وغدیر” و “خودرو” بود. امروز در مجموع ۱۶۰ نماد با صف فروش و ۱۴۰ نماد با صف خرید همراه بودند که این موضوع از تعادل نسبی بازار حکایت دارد، اما روند منفی نمادهای بزرگتر باعث افت شاخص شد.
سالک همچنین به ورود و خروج پول حقیقی در بازار اشاره کرد و افزود: بیشترین ورود پول حقیقی امروز به صندوقهای طلا انجام شد، در حالیکه گروههای بانکی، صندوقهای سهامی و نمادهای خودرویی بیشترین خروج پول حقیقی را تجربه کردند.
او در ادامه درباره عوامل اثرگذار بر وضعیت بازار سرمایه در روزهای اخیر گفت: یکی از مهمترین دلایل فضای منفی بازار، اظهارات ضد و نقیض مقامات ایرانی و آمریکایی درباره روند مذاکرات بوده که سیگنالهایی از سختتر شدن شرایط گفتوگوها را به بازار مخابره کرده است. اگرچه مشخص نیست این مواضع چقدر ریشه واقعی دارند و چقدر صرفاً جنبه رسانهای دارند، اما تأثیر روانی آن بر بازارهای مالی از جمله بورس مشهود بوده است.
وی در ادامه به خبر دیگر روز گذشته نیز اشاره کرد و گفت: دستور وزیر کشور برای توقف دو هفتهای تولید سیمان و فولاد به دلیل محدودیت برق، یکی دیگر از ریسکهایی بود که بر فضای بازار سایه انداخت. اگرچه برخی صنایع در سالهای اخیر راهحلهایی برای مدیریت این چالش پیدا کردهاند، اما همچنان ریسک قطعی برق یکی از دغدغههای مهم صنایع بزرگ انرژیبر است.
نوید سالک همچنین در خصوص افزایش قیمت گازوئیل نیز اظهار داشت: براساس نامهای که در تاریخ ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ توسط هیئت دولت ابلاغ شده، سیاست افزایش نرخ گازوئیل و تبعیض قیمتی در فروش آن شکل جدیتری به خود گرفته است. اگرچه اهداف این سیاست میتواند در جهت کاهش کسری بودجه دولت باشد، اما تأثیرات آن بر صنایع مصرفکننده گازوئیل و میزان سودآوری آنها نیاز به بررسی بیشتری دارد. این خبر دیروز موجب اقبال نسبی به برخی شرکتهای مرتبط با حوزه پالایش و انرژی شد.
وی افزود: به نظر میرسد دولت در سال جاری به تدریج به سمت جبران کسری بودجه از مسیر افزایش قیمت برخی حاملهای انرژی و کالاها حرکت خواهد کرد که این مسئله در میانمدت میتواند تأثیر قابل توجهی بر برخی صنایع حاضر در بازار سرمایه داشته باشد.
این کارشناس همچنین به وضعیت بازارهای موازی نیز اشاره کرد و گفت: امروز طلا و دلار در مسیر صعودی قرار داشتند. طلای ۱۸ عیار به ۶ میلیون و ۲۹۶ هزار تومان در هر گرم رسید و سکه امامی با ۸۸۰ هزار تومان افزایش به ۷۱ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان صعود کرد. دلار آزاد نیز با ۲۰۰ تومان رشد، به ۸۲ هزار تومان رسید که عمدتاً تحت تأثیر اخبار مرتبط با مذاکرات قرار داشت. در مقابل، دلار نیمایی کاهشی بود و به ۶۹ هزار و ۳۰ تومان رسید. همچنین نرخ اوراق بدهی دولتی نیز در روزهای اخیر روند صعودی به خود گرفته و به حدود ۳۴ درصد رسیده است.
پایان مطلب