به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، با حضور محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و در حاشیه اجلاس بینالمللی «کازان فروم 2025» با محوریت گروه چشمانداز راهبردی روسیه – جهان اسلام، تفاهمنامه همکاری میان دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و دانشگاه فدرال کازان روسیه به امضا رسید.
این تفاهمنامه با هدف گسترش همکاریهای علمی و اجرای پروژههای مشترک امضاشد.
ضرورت تدوین چارچوب برای استفاده از هوش مصنوعی در نظام آموزشی
طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سخنرانی خود در شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی اقتصادی روسیه–جهان اسلام (کازانفروم) با عنوان «آینده هوش مصنوعی و آموزش عالی: فرصتها و تهدیدها» تأکید کرد: موضوع هوش مصنوعی، فراتر از یک کنش علمی یا اقتصادی است و بهصورت جدی با سلامت، امنیت و آینده فرهنگی ملتها در ارتباط است.
طهرانچی با اشاره به تجربه دوران کرونا گفت: در این دوران دیدیم که بسیاری از داروها و واکسنها بدون طی کامل مراحل کلینیکی وارد بازار شدند و در برخی موارد نتوانستند کمکی به مردم کنند. این امر نشان میدهد سلامت مردم متأثر از عواملی فراتر از علم صرف است. پزشک کلاسیک امروز با پزشکی مبتنی بر هوش مصنوعی جایگزین شده و دانشمندان باید نسبت به تعهد خود در قبال سلامت جامعه حساس باشند.
وی با بیان اینکه ارتباط دیرینه ملت ایران با جهان اسلام، در گذشته از طریق تعاملات پزشکی شکل گرفته، افزود: ما در منطقهای زندگی میکنیم که با اخبار ناگوار روزانه مواجه است و مسئولیت سنگینی برای آینده فرزندانمان بر عهده داریم. در مقطع حساسی از تاریخ قرار داریم؛ دنیایی ملتهب، پس از جنگ جهانی دوم، که فناوری، فرهنگ و علم در آن بهشدت درهمتنیدهاند.
طهرانچی ادامه داد: اگر در گذشته فرهنگ، موتور محرک علم و فناوری بود و سپس علم به موتور فناوری تبدیل شد، امروز فناوری محور اصلی توسعه و زندگی بشر شده است و هوش مصنوعی یکی از مهمترین جلوههای آن است. اگر در نیمه دوم قرن بیستم، علم برای بازدارندگی به کار گرفته میشد، امروز به علم برای امنیت تبدیل شده است و از فیزیک به بیولوژی مهاجرت کرده.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به انحصار داده و تجارت دادهها تصریح کرد: دادههایی که کاربران ارائه میدهند بسیار ارزشمندتر از خدماتی است که دریافت میکنند. شرکتهایی مانند متا انحصار داده را در اختیار گرفتهاند و در حال ایجاد نوعی حاکمیت نوین بر ملتها هستند. در این میان، ابزار تحریم، حتی در حوزه علم، بهعنوان ابزار سلطه به کار گرفته میشود.
وی ترکیب انسان و ماشین را یکی از مسائل جدی انقلاب صنعتی پنجم و ششم دانست و گفت: کرامت انسانی در معرض تهدید است و نظام آموزش، چه در سطح پایه و چه دانشگاهی، باید واکنشی هوشمندانه به این تغییرات نشان دهد.
طهرانچی بر ضرورت تدوین چارچوبی برای استفاده از هوش مصنوعی در نظام آموزشی تأکید کرد و پنج عنصر کلیدی را برای مواجه صحیح با این فناوری برشمرد: حفظ نقش مستمر استاد در تحریک یادگیری و پیشگیری از تنبلی شناختی دانشجویان؛ پذیرش هوش مصنوعی بهعنوان ابزار مکمل، نه جایگزین تفکر انتقادی و خلاقیت؛ تأمین عدالت در دسترسی به ابزارهای هوش مصنوعی و جلوگیری از شکاف دیجیتال؛ارتقای سواد هوش مصنوعی و مقابله با سوگیری الگوریتمی و تحریف واقعیتها توسط شرکتهای انحصاری و رعایت اخلاق و حفاظت از زبانها بهعنوان میراث فکری ملتها.
وی خاطرنشان کرد: زبان، منشاء تفکر است. زبانهایی مانند روسی که اشیا، صفات و قیدها در آنها مذکر و مؤنث دارند، یا فارسی که نگاهی یکنواخت به انسان دارد، باید حفظ شوند. اجازه ندهیم زبان قالب کشورهای پیشرو در توسعه هوش مصنوعی، زبان تفکر آینده جهان شود.
طهرانچی در پایان تأکید کرد: نباید صرفاً مصرفکننده فناوری باشیم؛ بلکه باید نگاهی خردمندانه، آیندهنگر و اخلاقمحور به فناوری داشته باشیم. این انسان است که باید حاکم بر فناوری باشد، نه فناوری بر انسان.
انتهای پیام/