صفحه اصلی > اخبار اقتصادی : از قراردادهای طلایی تا تنزل رتبه اعتباری؛ اقتصاد نقطه ضعف ترامپ می‌شود؟

از قراردادهای طلایی تا تنزل رتبه اعتباری؛ اقتصاد نقطه ضعف ترامپ می‌شود؟

اکوایران: رئیس جمهوری آمریکا در بازگشت از سفر خارجی پردستاورد خود به خاورمیانه با واقعیت‌های تاریک اقتصاد داخلی مواجه شده است.

به گزارش اکوایران، تور پر سروصدای دونالد ترامپ به خاورمیانه با بازگشت به واقعیت‌های تلخ داخلی پایان یافت؛ رئیس‌جمهوری آمریکا در راه بازگشت به خانه با کاهش رتبه اعتباری، داده‌های ناامیدکننده درباره اعتماد مصرف‌کنندگان و چالش‌هایی بر سر راه طرح مالیاتی‌اش مواجه شد.

در دو هفته گذشته، ترامپ شاهد بهبود در نظرسنجی‌های محبوبیت خود و بازگشت قوی بازارهای سهام بود؛ آن هم پس از توقف برخی از تعرفه‌های وارداتی تهاجمی که او در اوایل آوریل اعلام کرده بود. داده‌های مربوط به بازار کار و تورم نیز امیدوارکننده بودند و ترس از رکود اقتصادی قریب‌الوقوع را کاهش دادند.

شوک در آسمان؛ کاهش رتبه اعتباری آمریکا

اما زمانی که رئیس‌جمهور سوار بر هواپیمای «ایرفورس وان» در مسیر واشنگتن از ابوظبی بود، مؤسسه اعتبارسنجی مودیز، رتبه اعتباری سه‌گانه ممتاز آمریکا را به دلیل نگرانی از افزایش بدهی دولت کاهش داد.

به گفته مایکل پیترسون، مدیرعامل بنیاد پیتر جی. پیترسون برای کسانی که به دنبال نشانه‌ای هستند که بگوید باید جلوی افزایش بدهی را گرفت، تنزل رتبه مودیز دقیقا همان علامت است؛ برای کشوری بزرگ مانند آمریکا، آسیب زدن به اعتبار مالی‌اش غیرقابل قبول است.

سقوط اعتماد مصرف کنندگان با نگرانی از افزایش تورم

پیش‌تر در همان روز، نظرسنجی دانشگاه میشیگان درباره اعتماد مصرف‌کنندگان آمریکایی نیز نشان داد که اعتماد مصرف‌کنندگان به سطحی رسیده است که فقط یک‌بار در تاریخ این نظرسنجی پایین‌تر از آن ثبت شده است، چرا که انتظارات مردم از تورم به‌شدت افزایش یافته است.

مخالف جمهوری‌خواهان تندرو با طرح مالیاتی ترامپ

اندکی بعد، ترامپ در کنگره نیز شکست خورد؛ چرا که اعضای تندروی جمهوری‌خواه در کمیته بودجه مجلس نمایندگان با طرح مالیاتی گسترده‌اش مخالفت کردند. این طرح، تمدید کاهش مالیات‌های سال ۲۰۱۷ و اعمال کاهش‌های عمیق در هزینه‌های دولتی را دنبال می‌کرد.

تناقض 

این چالش‌ها، تضادی آشکار با توافق‌های چند میلیارد دلاری اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌هایی دارد که ترامپ طی سفرش به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی امضا کرده بود.

ترامپ در این سفر، با هیاتی از مدیران ارشد تجاری به رهبری ایلان ماسک و همچنین اعضای کابینه همچون اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، و هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی، همراه بود. او این توافق‌های پرسود را به‌عنوان نشانه‌ای از اعتماد به اقتصاد آمریکا تلقی کرد.

لوتنیک در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس‌نیوز از امارات گفت: این انقلاب صنعتی جدیدی است که توسط دونالد ترامپ هدایت می‌شود و شغل‌های فوق‌العاده‌ای برای آمریکایی‌ها ایجاد خواهد کرد.

وعده «طرح بزرگ و زیبا» برای جبران آثار تعرفه‌ها

ترامپ اکنون در واشنگتن امیدوار است با تصویب لایحه‌ای که آن را «طرح بزرگ و زیبای مالیاتی» می‌نامد، بخشی از فشار وارد بر خانواده‌ها و کسب‌وکارها را، که ناشی از تعرفه‌های جدید اوست کاهش دهد، و اعتماد عمومی به مدیریت اقتصادی‌اش را بازسازی کند.

سرنوشت این طرح مالیاتی به موضوعی محوری در واشنگتن تبدیل شده است، چرا که ترامپ و رهبران جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان  در تلاشند با اکثریت شکننده خود آن را تصویب کنند. اما روز جمعه، پیشرفت طرح با مانعی جدی روبه‌رو شد، چرا که در کمیته بودجه مجلس موفق به تصویب نشد.

هشدار درباره تشدید بحران بدهی در آمریکا

حتی اگر بن‌بست در کنگره شکسته شود، کارشناسان مالی هشدار داده‌اند که پیامدهای این طرح برای بودجه عمومی آمریکا می‌تواند نگران‌کننده باشد.

کمیته‌ای دوحزبی به نام «بودجه فدرال مسوولانه» روز جمعه هشدار داد که این طرح در صورت اجرا، طی یک دهه، ۳.۳ تریلیون دلار به بدهی آمریکا می‌افزاید و ممکن است مانند بحران بودجه بریتانیا در سال ۲۰۲۲، بازار اوراق قرضه را وحشت‌زده کند.

این کمیته در بیانیه‌ای اعلام کرد که «وضعیت مالی کنونی آمریکا بدتر از بریتانیاست، و تاثیر کسری بودجه ناشی از این طرح از بسته مالیاتی لیز تراس نیز بزرگ‌تر است و ممکن است بازارها با آن برخورد خوبی نداشته باشند».

توافق با چین اثری بر نگرانی مصرف‌کنندگان نداشت

داده‌های نگران‌کننده درباره اعتماد مصرف‌کنندگان روز جمعه، تاثیر توافق آمریکا و چین برای کاهش جنگ تجاری و کاهش تعرفه‌های تلافی‌جویانه را بازتاب نمی‌داد.

شرکت والمارت، بزرگ‌ترین شرکت خرده‌فروشی جهان، این هفته هشدار داد که باوجود این توافق، ناچار است قیمت‌های خود را افزایش دهد. اقتصاددانان نیز گفتند کاهش اعتماد مصرف‌کنندگان نشانه‌ای دیگر از نگرانی‌ها نسبت به سیاست‌های تجاری ترامپ است.

کاهش محبوبیت ترامپ نسبت به آغاز ریاست جمهوری

میانگین نظرسنجی‌های وبسایت RealClearPolitics در این هفته نشان داد که ۵۰.۱ درصد از آمریکایی‌ها با عملکرد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور مخالف‌اند، در حالی که ۴۶.۱ درصد از او حمایت می‌کنند.

هرچند این فاصله منفی ۴ درصدی نسبت به شکاف ۷.۱ درصدی پایان آوریل کاهش یافته است، اما هنوز کاهش چشم‌گیری نسبت به برتری ۶ درصدی ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری‌اش به شمار می‌رود.

موسسه آکسفورد اکونومیکس روز جمعه در یادداشتی نوشت: «ترس از اثرات تورمی تعرفه‌ها همچنان بزرگ‌ترین منبع بدبینی برای مصرف‌کنندگان است، حتی با وجود گفت‌وگوهای اخیر برای کاهش برخی تعرفه‌ها که باعث احیای چشم‌گیر بازارهای سهام شد؛ مصرف‌کنندگان همچنین نسبت به وضعیت مالی شخصی خود نگران‌تر شده‌اند و انتظار دارند رشد درآمدشان کاهش یابد.»

پست های مرتبط

مواجهه علنی عراقچی و ویتکاف

در اکوخبر امشب بیست و هشتم اردیبهشت ماه، بیننده و شنونده مهم‌ترین…

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

خط ترمز ویتکاف در بازار پشت خطی

روند نزول در بازار طلا و ارز تا معاملات پشت خط ادامه…

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

گروسی: شکست مذاکرات با ایران عواقب جدی دارد

به گزارش اکوایران، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای…

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴