تلفنهای هوشمند بهدلیل ذخیرهی اطلاعات شخصی ارزشمند و قیمت بالا در بازارهای دستدوم، اغلب هدف سرقت قرار میگیرند. بهمنظور حفاظت از این دادهها، اندروید قابلیتهایی معرفی کرده که در مواجهه با سرقت، گوشی را قفل میکنند. گوگل امروز گفت قابلیتهای امنیتیاش قدرتمندتر از همیشه خواهند بود.
راههای مختلفی برای ریست فکتوری (بازگشت بهحالت کارخانه) گوشیهای اندرویدی وجود دارد. اما با شروع ریست از منوی ریکاوری اندروید، قفل FRP فعال میشود. چنین چیزی یعنی در مراحل راهاندازی پس از ریست باید مالكیت دستگاه از طریق ورود به حساب گوگل قبلی یا واردکردن PIN و الگو تأیید شود. درصورت عدم موفقیت، ادامهی مسیر مسدود و دستگاه غیرقابلاستفاده خواهد شد.
قفل FRP مدتهای زیادی است که از طریق منوی ریکاوری یا سرویس Find My Device در سیستمعامل اندروید وجود دارد و فقط از طریق تنظیمات گوشی و با ورود اطلاعات بیومتریک یا PIN و الگو غیرفعال میشود.
قفل FRP میتواند گوشیها را در دست سارقان بلااستفاده کند، ولی بینقص هم نیست و روشهای برای دور زدنش وجود دارد. مثلاً در ابتدا و هنگام راهاندازی گوشی اندرویدی، میتوان با دور زدن جزئیات اکانت گوگل یا رمزهای عبور قبلی، از دستگاه استفاده کرد.
در اندروید ۱۵، گوگل چندین بهبود امنیتی برای FRP و بهمنظور مقابله با این دور زدنها معرفی کرد. برای مثال، حتی اگر کسی اطلاعات درخواستی را دور بزند، اندروید ۱۵ از افزودن حساب گوگل جدید، قرار دادن قفل صفحهی جدید یا نصب اپلیکیشنهای جدید جلوگیری میکند. مهمتر از همه، نه دور زدن موارد خواستهشده و نه فعالکردن گزینهی OEM unlocking نمیتوانند قفل FRP را غیرفعال کنند.
مقالههای مرتبط
بهگفتهی گوگل، تمام دستگاههایی که بدون تأیید مالک ریست میشوند غیرقابلاستفاده خواهند بود. ظاهراً اندروید دورز زدن قفل FRP را شناسایی میکند و با ریست فکتوری مجدد دستگاه، از کاربر میخواهد تا مالکیتش را تأیید کند.
در اسکرینشات مربوط به این موضوع آمده است: «این دستگاه ریست شده اما تأیید مالکیت شکست خورده است. برای استفاده از این دستگاه، دوباره ریست کنید و مالکیتتان را تأیید کنید.» بهاحتمال زیاد تا زمانی که مالکیت تأیید نشود، چنین روندی ادامهدار خواهد بود.
احتمالاً این ویژگی امنیتی جدید گوگل در سال ۲۰۲۵ و همراه با یکی از بهروزرسانیها فصلی اندروید ۱۶ منتشر میشود.