کولر آبی یا گازی؟

استان یزد که امسال را با مشکلات کم‌آبی و کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی بارندگی‌‌ها شروع کرده بیش از گذشته نیازمند مدیریت مصرف آب است و به همین دلیل، استفاده از کولرهای با مصرف بالای آب منطقی نیست و باید مد نظر مردم قرار گیرد.  در این باره، مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب یزد با اشاره به بحران بزرگ آبی پیش‌آمده برای استان در ایام عید نوروز به دنبال تعرض به خط انتقال آب به یزد گفت: این خط انتقال حدود ۶۰ درصد آب شرب مورد نیاز مردم استان یزد را تامین می‌‌کند و به دنبال این تخریب و تعرض، از تمام ظرفیت‌‌های آبی استان مانند چاه‌های اضطراری، تانکرهای سیار و سایر منابع ممکن برای پیشگیری از بحرانی شدن تامین آب مردم استفاده شد.

ضیا زینی افزود: در سال‌های اخیر به‌‌ویژه از آغاز سال آبی جاری، میزان بارندگی استان در مقایسه با سال‌های قبل به ‌‌طور محسوسی کاهش یافته که این موضوع موجب افت شدید سطح آب‌‌های زیرزمینی شده است.

 وی با بیان اینکه حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد باقی‌مانده نیاز آب شرب استان نیز از طریق چاه‌های داخل استان تامین می‌شود، خاطرنشان کرد: کاهش نزولات جوی باعث شده سطح آب این چاه‌ها که به‌طور معمول نیز از کیفیت پایینی برخوردارند، دچار افت و کاهش کیفیت بیشتری شود.

مدیر روابط عمومی آبفای یزد از مسائل مرتبط با حوزه آب در فصل گرما را افزایش استفاده از کولرهای آبی دانست و تصریح کرد: کولرهای آبی، حدود پنج ماه از سال در استان یزد فعال هستند و طی همین مدت حدود ۲۰ درصد از کل مصرف آب استان را مصرف می‎کنند.

زینی استفاده از کولرهای سلولزی را به دلیل یکنواختی پخش آب در پوشال، دارای راندمان خنک‌‌کنندگی بیشتری نسبت به کولرهای معمولی دانست و گفت: این کولرها حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد خنک‌‌کنندگی بیشتر دارند. وی با بیان اینکه در بازار کولرهایی هم به نام «سلولزی» وجود دارند که فقط پوشال آنها عوض شده و بدنه فلزی مشابه کولرهای معمولی دارند، افزود: این نوع کولرها از نظر عملکرد، تفاوت چندانی با کولرهای پوشالی ندارند در حالی که کولرهای سلولزی واقعی  دارای بدنه‌‌ای از جنس پلاستیک فشرده و ضدزنگ با عملکرد بهتری نسبت به کولرهای پوشالی هستند.

وی یکی از باورهای غلط رایج بین برخی از مردم را استفاده همزمان از کولر آبی و کولر گازی دانست و گفت: به جز مصرف بالای آب و برق این دو سیستم خنک‌‌کننده به ویژه، هنگام استفاده همزمان، با توجه به اینکه عملکرد این دو سیستم متفاوت است، استفاده همزمان از آنها موجب ایجاد اختلال در عملکردشان و باعث فشار بیش‌‌ازحد به کمپرسور کولر گازی و در نتیجه خرابی زودرس و تحمیل هزینه‎‌‌های بالای تعمیر می‎شود. نکته‌‌ای که موجب سرگردانی مردم کویرنشین شده این است که اگر از کولرهای آبی به ویژه از نوع قدیمی و بدنه فلزی استفاده کنند مصرف آب بالا می‌‌رود (که البته همه پول و هزینه خرید کولرهای سلولزی با قیمت بالا را ندارند!)، همچنین اگر کولرهای گازی را در این پنج ماه گرم اردیبهشت تا شهریور استفاده کنند مصرف برق با قبض‌‌های چند برابری، بالا می‌‌رود.

درباره وضعیت آب در یزد مدیرعامل شرکت آبفای استان هم گفت: بیش از ۲۵ میلیون مترمکعب آب در کولرهای آبی در تابستان مصرف می‌شود و از سوی دیگر ناپایداری شبکه برق، گرمای هوا و همچنین مصرف زیاد آب با گسترش و مهاجرپذیری استان، موجب عدم تعادل تولید و مصرف آب شده و کمبود آب در استان شده است. جلال علمدار افزود: با توجه به کاهش شدید بارندگی امسال نسبت به سال گذشته و خشکسالی‌‌های متمادی، همکاری مردم در مدیریت مصرف بهینه آب، تنها راه عبور از تنش آبی تابستان ۱۴۰۴ است. شرکت توزیع برق یزد درباره مصرف بالای برق کولرهای گازی معتقد است که کولرهای گازی مهم‌ترین نقش را در افزایش قیمت قبوض برق مصرفی مشترکان یزدی دارد.

توان مصرفی کولرهای گازی استاندارد، حدود چهار برابر کولرهای آبی است و این با توجه به جداول تعرفه قیمت برق، می‌تواند موجب افزایش هزینه‌های برق مصرفی تا هفت برابر شود. مدیر روابط عمومی شرکت توزیع برق یزد در این باره اعلام کرده است: مشترکان یزدی به این نکته توجه کنند که استفاده از کولرهای گازی در مناطقی با رطوبت نسبی بالا مناسب است.

سعیده فهیمی‌هنزایی استفاده از کولرهای گازی در یزد را به علت پایین بودن رطوبت نسبی هوا، غیرمنطقی دانست و افزود: استفاده از این نوع خنک‌‌کننده‌ها به‌‌ دلیل پایین بودن رطوبت نسبی، بالاتر بودن میزان تعرفه برق نسبت به اقلیم‌‌های گرم و مرطوب و در نتیجه افزایش هزینه‌های مرتبط با آن مناسب نیست. وی یادآور شد: استفاده از کولرهای گازی معتدل در مناطق گرمسیری، ضمن افزایش مصرف برق، سرمادهی و عمر کولر را نیز بسیار کاهش می‌دهد. به نظر می‌‌رسد بهترین راهکار برای مدیریت مصرف آب و برق در این چند ماه و خنک نگه داشتن منازل و مجموعه‌های اداری و تجاری و حتی کارخانه‌ها، استفاده از کولرهای سلولزی، کم‌‌مصرف و همراه با راندمان بالا و مصرف پایین برق و آب باشد به شرطی که هزینه تولید و فروش این کولرها برای همه کاهش یابد.

پست های مرتبط

اعتبارات جوابگوی اصلاح راه‌های روستایی نیست

مدیرکل راهداری چهارمحال و بختیاری اعلام کرد تاریخ چاپ: ۱۴۰۴/۰۲/۲۵ شماره خبر:…

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

آغاز طرح ملی میترینگ در پالایشگاه نفت بندرعباس

تاریخ چاپ: ۱۴۰۴/۰۲/۲۵ شماره خبر: ۴۱۸۰۰۱۹ بزرگنمایی متن خبر دنیای‌اقتصاد – بندرعباس:…

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

کیش درمسیر رشد پایدار

تاریخ چاپ: ۱۴۰۴/۰۲/۲۵ شماره خبر: ۴۱۸۰۰۲۱ بزرگنمایی متن خبر دنیای اقتصاد –…

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴