اکوایران: ایالات متحده و چین قرار است روز دوشنبه جزئیات بیشتری درباره پیشرفتهای حاصلشده طی مذاکرات فشرده تجاری در آخر هفته در ژنو سوئیس، توسط مقامات دو اقتصاد بزرگ جهان ارائه دهند.
به گزارش اکوایران، ایالات متحده و چین قرار است روز دوشنبه جزئیات بیشتری درباره پیشرفتهای حاصلشده طی مذاکرات فشرده تجاری در آخر هفته در ژنو سوئیس، توسط مقامات دو اقتصاد بزرگ جهان ارائه دهند.
واشنگتن روز یکشنبه پس از پایان مذاکرات، از پیشرفت در مسیر دستیابی به یک «توافق» خبر داد، در حالی که پکن بر توافق دوجانبه برای آغاز روند رسمی مذاکرات اقتصادی و تجاری تأکید کرد. هیات چینی در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که دو طرف برنامهریزی کردهاند جزئیات «سازوکار هماهنگی و مشورت» را هرچه سریعتر نهایی کرده و روز دوشنبه بیانیه مشترکی منتشر کنند.
به گزارش سیانان، سرمایهگذاران جهانی از کاهش تنش در جنگ تجاری که با تعرفههای سنگین دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، آغاز شده بود استقبال کردهاند؛ جنگی که بازارهای جهانی را ناآرام، زنجیرههای تأمین را مختل و نگرانی از رکود را افزایش داده است. معاملات آتی شاخص داو جونز حدود ۱ درصد، شاخص S&P 500 حدود ۱.۳ درصد و شاخص نزدک که بیشتر شرکتهای فناوری را شامل میشود، حدود ۱.۷ درصد در شب یکشنبه رشد کردند. بازارهای آسیایی نیز روز دوشنبه روند صعودی داشتند.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، و جیمیسون گریر، نماینده تجاری ایالات متحده، در بیانیهای کوتاه به خبرنگاران، جزئیاتی از مذاکرات ارائه ندادند.
بسنت در اقامتگاه نماینده سوئیس در سازمان ملل در ژنو، محل برگزاری مذاکرات، گفت: «خوشحالم که گزارش دهم در مذاکرات بسیار مهم تجاری بین ایالات متحده و چین، پیشرفت قابلتوجهی حاصل شده است.»
گریر که در کنار بسنت ایستاده بود، اشاره کرد که دو طرف به نوعی توافق دست یافتهاند اما جزئیات آن را بیان نکرد. او به «کسری تجاری ۱.۲ تریلیون دلاری» اشاره کرد که آن را یک «وضعیت اضطراری ملی» دانست که مستلزم اعمال تعرفهها بوده است.
او گفت: «مهم است که درک کنیم چقدر سریع توانستیم به توافق برسیم، که نشان میدهد شاید اختلافات آنقدر که تصور میشد، عمیق نبودهاند. بنابراین ما اطمینان داریم توافقی که با شرکای چینی خود حاصل کردهایم، به حل این وضعیت اضطراری کمک خواهد کرد.»
انتظار میرود دو طرف در کنفرانس خبری روز دوشنبه صبح در ژنو جزئیات بیشتری ارائه دهند.
او لیفنگ، معاون نخستوزیر چین که ریاست هیات این کشور را برعهده داشت، در کنفرانس خبری روز یکشنبه مستقیماً به توافق اشاره نکرد، اما لحنی مثبت و امیدوارکننده داشت، که نسبت به مواضع رسمی پیشین چین درباره مناقشه تجاری با آمریکا تغییر محسوب میشود.
گفته شده مذاکرات «صادقانه، عمیق و سازنده» بودهاند و به «توافقات مهم» و «پیشرفتهای قابلتوجه» منجر شدهاند؛ به گزارش شبکه دولتی CCTV، این سخنان از قول او لیفنگ، معاون نخستوزیر چین، منتشر شده است.
او از دو طرف خواست با «رویکردی عملگرایانه برای حل مسائل» پیش بروند و در حالی که اختلافات را مدیریت میکنند، با صداقت صحبت کنند تا «بسترهای همکاری» را گسترش داده و اطمینان و ثبات بیشتری به اقتصاد جهانی تزریق کنند.
توافق تجاری با چین میتواند نشانهای امیدوارکننده برای اقتصاد جهانی باشد و شفافیتی برای مصرفکنندگان و شرکتهای آمریکایی فراهم کند که بهدلیل افزایش قیمتها نگران رکود احتمالی هستند.
پس از پایان نخستین روز مذاکرات در روز شنبه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در شبکه تروث نوشت که «درباره یک بازتعریف کامل» بهصورتی دوستانه اما سازنده مذاکره شده است.
این مذاکرات در پی تشدید اقدامات متقابل میان آمریکا و چین صورت گرفت. پس از آنکه ترامپ تعرفهای ۳۴ درصدی بر کالاهای چینی اعمال کرد و چند روز بعد این رقم را به ۱۴۵ درصد افزایش داد. چین نیز در واکنش، تعرفهای ۱۲۵ درصدی بر کالاهای آمریکایی وضع کرد.
هنوز مشخص نیست که آیا مذاکرات دو روزه ژنو به توافق مشخصی برای کاهش متقابل تعرفهها منجر شده یا نه. روز یکشنبه، کاخ سفید بیانیهای منتشر کرد و از یک «توافق تجاری» پس از پایان مذاکرات خبر داد، اما این بیانیه جز اظهارات بسنت و گریر، اطلاعات دیگری ارائه نکرد.
طرف چینی اطلاعات بیشتری درباره روند مذاکرات تجاری منتشر کرد. لی چنگگانگ، نماینده تجاری چین، در کنفرانس خبری روز یکشنبه گفت که معاون نخستوزیر، او لیفنگ، مسئول اصلی چین در امور تجاری و اقتصادی با آمریکا خواهد بود و او این سازوکار را بهصورت مشترک با طرف آمریکایی هدایت خواهد کرد.
او افزود: «تیمهای کاری دو طرف ارتباطات منظم و نامنظم درباره مسائل تجاری و اقتصادی خواهند داشت. زمانبندی و محل مذاکرات آینده نیز با توافق دو طرف تعیین خواهد شد.»
زمانی که خبرنگاری درباره جزئیات بیانیه مشترک روز دوشنبه پرسید، لی چنگگانگ مانند او لیفنگ از تشبیه غذایی برای توضیح موضع چین استفاده کرد و گفت: «در مورد زمان انتشار بیانیه مشترک، ما در چین میگوییم اگر غذا خوشمزه باشد، زمان سرو اهمیتی ندارد. بنابراین فکر میکنم هر زمان که این بیانیه منتشر شود، خبر بزرگی خواهد بود و خبری خوب برای جهان.»
جنگ تجاری تاکنون تأثیرات محسوسی بر اقتصادهای چین و آمریکا داشته است. روز جمعه، مقامات بندرهای آمریکا به سیانان گفتند که در ۱۲ ساعت گذشته حتی یک کشتی باری هم از چین به سمت دو بندر مهم غرب آمریکا حرکت نکرده است، اتفاقی که از زمان همهگیری کرونا بیسابقه بوده است.
در صورت اعمال تغییر در نرخ تعرفههای آمریکا بر کالاهای چینی، بعید است که این نرخ به کمتر از ۱۰ درصد که نرخ پایه برای سایر کشورهاست، کاهش یابد. حتی توافق تجاری اخیر میان آمریکا و بریتانیا نیز از سطح اعلامشده در «روز آزادی اقتصادی» در ۲ آوریل تفاوت چندانی نداشت.
توافق اعلامشده توسط ترامپ با بریتانیا نرخ ۱۰ درصدی تعرفه را حفظ کرد اما برای برخی کالاها از جمله خودرو، هواپیما، فولاد، آلومینیوم و گوشت گاو بریتانیایی استثناهایی قائل شد. اقتصاددانان معتقدند که کاهش تعرفهها به زیر آستانه ۵۰ درصد میتواند شرط لازم برای بازگشت نسبی روابط تجاری عادی میان آمریکا و چین باشد.