یکسریها میگویند الگوی سر و شانه در بازار طلا تشکیل شده که معنایش نزولی شدن قیمت است، بازار دلار باز هم پشت خط رنج منفی داد، تصویب پالرمو خوشبینی معاملهگران را تقویت کرد، طرح کوثر طلا چه واکنشی در بازار داشته؟
معاملهگران میگویند در عین حال که بازار، رنج و خسته کننده است اما اخبار جدید حسابی به بازار رسیده است. از سفر ترامپ به عربستان تا موافقت مشروط مجمع با کنوانسیون پالرمو.
بازار ارز و سکه طی سه روز گذشته یعنی بعد از دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا رنج شده و در در محدوده مشخص دارد نوسان میدهد؛ قیمت دلار در کانال 83 هزار تومان رنج شده، قیمت درهم بین 22 هزار و 700 تومان تا 23 هزار تومان نوسان میدهد و قیمت سکه هم در کانال 74 میلیون بالا و پایین میشود.
البته دو اتفاق موجب شد تا بازار و به خصوص بازار طلا و سکه در معاملات پشت خطی چهارشنبه رنج منفی به خودشان بگیرند. اولین اتفاق کاهش قیمت انس طلای جهانی به زیر 3200 دلار بود که باعث شد طلای آبشده به کانال 27 میلیون سرک بکشد و سکه به سمت کف 73 میلیون حرکت داشته باشد. اتفاق دوم خبر موافقت مشروط مجمع تشخیص با کنوانسیون پالرمو بود. این خبر برای بازار مهم تلقی شد اما دو ابهام داشت؛ اولین ابهام موافقت مشروط بود. ابهام دوم این بود که لایحه CFT چه میشود؟
اما با این حال بازار نسبت به موافقت مجمع با کنوانسیون پالرمو خوشبین است و خبر خوبی محسوب میشود.
اخبار روز سهشنبه در بازار چهارشنبه داشت تحلیل میشد و دو موضوع حسابی بر سر زبانها بود: یکی سفر دونالد ترامپ همراه با مدیران ارشد شرکتهای بزرگ مثل آمازون، گوگل و تسلا به عربستان برای مذاکرات اقتصادی و فناوری، و دیگری تفاهم جدید ایران و روسیه که امکان خرید با کارتهای بانکی روسها در ایران را فراهم کرده است. در گپوگفتهای بازار، برخی با اشاره به این اخبار میگفتند چه خوب میشد اگر ایران هم، در کنار تقویت روابط با روسیه، میتوانست از چنین مدیرانی میزبانی کند و فرصتهای مشابهی برای همکاریهای بزرگ اقتصادی و فناوری رقم بزند.
علاوه بر این شرط ترامپ برای توافق با تهران و برگ جدید هستهای ایران هم در بازار دست به دست میشد. در مورد مذاکرات، بازار منتظر خبر قطعی جدید است چرا که اصلیترین عامل نوسان بازار خواهد بود.
موضوع قطعی برق این روزها، در بازار ارز چهارشنبه بحث داغ اول بازار بود. در این باره یک نامه به بازار رسید که به علت ناترازی انرژی برق، فعالیت شرکت سیمان باقران متوقف شده است. همچنین در کنار این نامه بحثهایی هم بین مدیران شرکتها در توییتر شکل گرفته که قطعی برق چه اثر منفی در تولید ایجاد کرده است. از منظر تحلیلگران با ناترازی به وجود آمده قاعدتا همانطوری که در نامه سیمانیها ذکر شده، تولید چنین شرکتهایی را کم میکند و در نهایت میتواند در صادرات آنها اثر منفی بگذارد که به سمت عرضه ارز در بازار مربوط میشود.
بحث داغ دوم بازار درمورد طرح کوثر طلا بود. ادعا شده در این طرح قرار است با تبدیل پول به پشتوانه طلا و حذف معاملات ربوی نظام بانکی متحول شود. در این طرح افراد به جای سپردهگذاری ریالی، معادل طلا دریافت میکنند که قابل معامله بوده و ارزش آن ثابت میماند.
از منظر تحلیلگران این طرح جدیدی نیست و در واقع یک محصول مالی است که میتواند جلوی دستکاری عامدانه حجم پول را بگیرد. آنطوری که گفته میشود این طرح در دو دهه اول 1900 میلادی در برخی از کشورها اجرایی شده و طبق شرایطی توانسته جلوی تورم را بگیرد. این دو مورد از خوبیهای طرح بود. اما برخی در مقابل مدعیاند آیا مسئله اصلی کشور تورم است؟ از منظر این دسته مشکل اصلی کشور تولید ثروت است که به کیک اقتصادی مربوط میشود. علاوه بر این از منظر این دسته طرح کوثر طلا میتواند نرخ بهره حقیقی را بالا ببرد که به موجب آن فعالیت تولیدی کم میشود.
یک ابهامی هم که در این طرح مطرح است این بود که چه تضمینی وجود دارد که بانک مرکزی زیر تعهدش نزند یعنی در آن واحد که متقاضی طلایش را بخواهد، تسویه معادل طلا را انجام بدهد.
یک تحلیل تکنیکال هم در بازار جالب توجه معاملهگران بود. در این تحلیل ادعا شده بازار طلای آبشده الگوی سر و شانه تشکیل داده که نشان میدهد قیمت طلا میتواند در مسیر نزول قدم بردارد. محدوده کف مهم طلا 27 میلیون و 500 هزار تا 27 میلیون و 300 هزار تومان است که اگر از دست برود تایید روند نزول جدید خواهد بود.
در بازار چهارشنبه قیمت دلار هرات در 83 هزار و 400 تومان شروع به کار کرد و در نیمه اول با نوسان به بالای میانه کانال 83 هزار تومان رفت. در نیمه دوم قیمت دلار هرات با کاهش در 82 هزار و 900 تومان بسته شد.
وضعیت بلوکه در بازار ارز هرات مشهود بود و با این حال که قیمت دلار نقدی به کانال 82 هزار تومان افتاد اما قیمت دلار فردایی همچنان در کانال 83 هزار تومان بود. از منظر فعالان بازار وضعیت بلوکه نشانه نبود پول در بازار است.
قیمت دلار تهران در 83 هزار و 600 تومان شروع به کار کرد و نوسان رنجی در میانه اول این کانال داشت. قیمت دلار تهران در نهایت در 83 هزار و 550 تومان به کار خودش پایان داد. قیمت تتر هم مثل دلار تهران بود و در میانه اول کانال 83 هزار تومان نوسان داد.
قیمت درهم با گپ مثبت 150 تومانی در 22 هزار و 900 تومان آغاز به کار کرد و در ادامه بین پله هفتم و هشتم کانال 22 هزار تومان نوسان داد. قیمت درهم در نهایت در 22 هزار و 800 تومان بسته شد. حباب دلاری درهم 183 تومان برآورد میشود که شکاف بین دلار برآورد شده از درهم و دلار تهران را نشان میدهد.
قیمت سکه در کف کانال 74 میلیون و با گپ منفی بازگشایی کرد و در ادامه مثل بازار ارز نوسان رنجی داشت. قیمت سکه بین پله اول، دوم و سوم کانال 74 میلیون نوسان داد و در نهایت در 74 میلیون و 155 هزار تومان بسته شد. حباب سکه با افزایش یک درصدی به 18 درصد رسید که نشان میدهد قیمت بازاری سکه 11 میلیون و 400 هزار تومان گرانتر از ارزش ذاتی آن معامله میشود.
قیمت طلای آبشده در 28 میلیون و 304 هزار تومان شروع به کار کرد و بعد از نوسان رنج در این پله با کاهش انس طلا همراهی کرد. قیمت طلای آبشده با کاهش در نهایت در 28 میلیون و 103 هزار تومان به کار خودش پایان داد. حباب طلای آبشده 256 هزار تومان برآورد میشود. البته قیمت طلا در پشت خط به کاهشش ادامه داد وبه کانال 27 میلیون افتاد.