مهدی جمالینژاد در هماندیشی تخصصی آینده اصفهان در عصر هوش مصنوعی که با حضور چهرههای علمی و اجرایی برگزار شد، افزود: بر اساس بررسیهای انجامشده هوش مصنوعی ظرفیت تمدنسازی آینده را دارد و گزارشهای منتشر شده کارشناسان حاکی از آن است که تاثیر هوش مصنوعی بر اقتصاد جهانی میتواند به بین ۱۰ تا ۲۰ تریلیون دلار تا سال ۲۰۳۰ برسد. او افزود: چنین برآورد شده که به ازای هر دلار سرمایهگذاری در هوش مصنوعی، ۴.۶ دلار ارزش افزوده ایجاد میشود، در ایران نیز ظرفیت هوش مصنوعی قابلتوجه است و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰، هوش مصنوعی بتواند بین ۴۵ تا ۲۰ میلیارد دلار به اقتصاد ایران اضافه کند.
سهم اصفهان از اقتصاد هوش مصنوعی در آینده
جمالینژاد افزود: ظرفیت افزایش حجم اقتصاد استان اصفهان از هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ بین ۷۳ میلیون دلار تا حدود ۲.۴ میلیارد دلار برآورد شده است.
جایگاه ایران و رقابت منطقهای باید افزایش یابد
استاندار اصفهان اظهار کرد: در گزارشهای سال ۲۰۲۴، ایران از نظر جذب استعدادهای فناوری در رتبه ۱۰۶ جهان قرار دارد، درحالیکه امارات متحده عربی رتبه ۲۳ و عربستان سعودی رتبه ۶۵ را به خود اختصاص دادهاند، این در حالی است که امارات و عربستان در میان ۱۰ کشور برتر جهان از نظر نگهداشت استعدادهای فناوری قرار دارند.
جمالینژاد با بیان اینکه اصفهان شهری است که در هر سنگش حکمت و در هر خیابانش ادب نهفته است، افزود: اما این شهر نمیتواند تنها در گذشته محصور بماند و امروز باید در کنار حفظ هویت تاریخی خود، به یک مرکز فناوری تبدیل شود.
وی اضافه کرد: دانشگاههای برجسته، مراکز پژوهشی و نخبگان این شهر میتوانند اصفهان را به کانون توسعه هوش مصنوعی در ایران تبدیل کنند.
معماران اصفهان؛ نخستین برنامهنویسان تاریخ
استاندار اصفهان در ادامه گفت: معماران اصفهان در گذشتههای دور، حکیمانی بودند که نقشونگارهای کاشیهایشان را مانند کدهای برنامهنویسی خلق میکردند و امروز نیز هوش مصنوعی میتواند به عنوان «معمار دوم» اصفهان معرفی شود. جمالینژاد افزود: هوش مصنوعی، معجزه دیجیتال قرن بیست و یکم، آینهای از هوش انسانی است و اگر اصفهانیها باهوش هستند، این آینه باید در هوش مصنوعی نیز خود را نشان دهد. استاندار اصفهان اظهار کرد: هر تحولی چالشهای خود را دارد و هوش مصنوعی نباید باعث فراموشی انسانیت شود، بلکه باید به عنوان ابزاری برای تقویت اخلاق، فرهنگ و تمدن به کار گرفته شود. او با تاکید بر اینکه هوش مصنوعی با چهره ایرانی، بهویژه در اصفهان، میتواند نقش جاودانهای در توسعه ایفا کند، گفت: اصفهان با پیشینه فرهنگی امین، ادبیاتی پرشور، هنر بینظیر، تاریخی شگفتانگیز و نخبگانی چیدهشده این پرسش را مطرح میکند آیا در حوزه هوش مصنوعی باید تنها از دیگران تقلید کرد؛ یا اینکه اصفهان میتواند این فناوری را به شیوهای منحصربهفرد رقم بزند؟
نسل جوان و نسل زد و آلفا؛ سفیران هوش مصنوعی
جمالینژاد گفت: اگر اصفهان قرار است در آینده هوش مصنوعی نقش ایفا کند، باید امروز توانمندیهای خود را به جهان نشان دهد و این شهر با بهرهگیری از هوش مصنوعی میتواند جمال، هوشمندی و ظرفیتهای خود را به جهانیان معرفی کند. وی اظهار کرد: هوش مصنوعی یک انقلاب سهبعدی را ایجاد میکند که انقلاب در سرعت، انقلاب در دقت و انقلاب در خلاقیت است و هوش مصنوعی میتواند بزرگترین موهبت بشریت باشد، اما برای تحقق این امر، باید سه تعادل بین خلاقیت و مشارکت، خودکارسازی و انسانیت، پیشرفت و اخلاق را رعایت کرد. استاندار اصفهان گفت: نگاه ما به هوش مصنوعی باید مبتنی بر همکاری باشد، نه رقابت و این فناوری میتواند به عنوان ابزاری قدرتمند در خدمت اهداف والای انسانی قرار گیرد. در این همایش علیاکبر جلالی از چهرههای آشنای حوزه اینترنت و فناوری هم حضور داشت، او که گاه پدر فناوری اطلاعات ایران هم نامیده میشود، گفت: هوش مصنوعی؛ فرصتی تاریخی برای جهش اقتصادی و تحول زیرساختی ایران است و یک نگاه جدید محسوب میشود.
هوش مصنوعی؛ فرصتی تاریخی
علیاکبر جلالی در هماندیشی تخصصی آینده اصفهان در عصر هوش مصنوعی با اشاره به فرصتهای بینظیر هوش مصنوعی تاکید کرد: این فناوری میتواند ایران را از وضعیت کنونی به جایگاهی پیشرفته در سطح جهانی برساند.
وی بابیان اینکه هوش مصنوعی یک نگاه جدید است، نه صرفا یک اپلیکیشن، افزود: اگر این فرصت را درک کنیم، میتوانیم جهشی تاریخی داشته باشیم و زیرساختهای لازم را داریم، اما باید نگاهمان را تغییر دهیم.
جلالی با اشاره به ارزش بازار جهانی هوش مصنوعی گفت: برخی از فناوریها با کوچکترین ذرهها ساخته شده، اما امروز به ثروتی عظیم تبدیل شده است، ما نیز میتوانیم با برنامهریزی صحیح، از این فرصت استفاده کنیم.
وی به طرحهای موفق گذشته مانند نخستین «روستای اینترنتی ایران» و «شهر الکترونیک کیش» اشاره کرد و افزود: بزرگترین پروژه ملی امروز، توسعه مراکز دادهمحور در مناطق آزاد مانند کیش است تا بازرگانان بتوانند از طریق این پلتفرمها به بازار جهانی متصل شوند.
پدر فناوری اطلاعات ایران با انتقاد از کمبود آموزش عمومی در حوزه فناوری، گفت: در استان گلستان، پروژهای برای آموزش مهارتهای دیجیتال به تمام مردم اجرا کردیم و امروز نیز اصفهان باید جوانان خود را با هوش مصنوعی آشنا کند.
وی تاکید کرد: دولت باید زیرساختهای ارتباطی و تجاری را فراهم کند تا صنعتگران اصفهانی بتوانند کالاهای خود را بهراحتی به بازارهای جهانی صادر کنند.
نقش کلیدی اصفهان در تحول آینده
جلالی با بیان اینکه اصفهان میتواند به «قطب هوش مصنوعی ایران» تبدیل شود، از مدیران و جوانان این استان خواست تا از این فرصت استفاده کنند. وی گفت: امیدواری مردم اصفهان به آینده، نقش کلیدی در پیشرفت کشور دارد.
وی با اشاره به اهمیت هوش مصنوعی در تحول اقتصاد و سیاست افزود: این فناوری نهتنها یک ابزار، بلکه انقلابی در شیوه زندگی و کسبوکار است.