شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی در نهایت قیمت شیرخام را تعیین کرد.
به گزارش اکوایران، بر اساس مصوبات مجلس شورای اسلامی، شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی قیمت هر کیلوگرم شیر خام ۲۳ هزار تومان تعیین شد.
در گزارش ایسنا آمده است، در حالی که از ابتدای سال جاری شیرخام به قیمت نرخ سال گذشته به فروش میرسید و با توجه به افزایش هزینههای نگهداری و… فشار زیادی بر دوش دامداران تحمیل میشد؛ به استناد مفاد قانون (اصلاح تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی) مصوب پنجم آبانماه ۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی، شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی در جلسهای به تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ قیمت تضمینی شیر خام به ازای هر کیلوگرم درب دامداری ۲۳ هزارتومان، با مشخصات ۳.۲ درصد چربی، ۳ درصد پروتئین و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار تصویب شد.
تبصره این مصوبه این است که به ازای هر ۰٫۱ درصد افزایش یا کاهش درصد چربی شیر خام از ۳.۲ درصد، مبلغ ۴۵۰ تومان متناسب با افزایش یا کاهش درصد چربی به قیمت مصوب شیر خام اضافه یا کسر خواهد شد.
این در حالی است که نرخ پیشنهادی انجمن صنفی گاوداران، در این ارتباط 26 هزار و 400 تومان بود که این قیمتها در نظر گرفتن هزینههای تولید در وزارت جهاد کشاورزی مورد چکشکاری قرار گرفته است.
از تاریخ 7 مهرماه سال 1403، قیمت محصولات لبنی تنظیم بازاری 30 درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت همزمان با گران شدن محصولات غیرتنظیم بازاری بوده است.
پردرآمدها 3 برابر کمدرآمدها لبنیات مصرف میکنند
این افزایش چندباره در حالی رخ میدهد که بررسیهای آکادمی سامان از صنعت و بازار لبنیات کشور نشان میدهد، اندازه بازار طی سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، 12 درصد کاهش داشته است.
به گفته حمیدرضا، پیشبهار پژوهشگر آکادمی سامان، مصرف محصولات لبنی در سالهای اخیر متفاوت بوده، مصرف محصولاتی همچون کره با کاهش ۶۰ درصدی مصرف در ۲ سال مواجه شده و مصرف شیر و خامه کاهشی ۲۵ درصدی را ثبت کرده است. بهطور میانگین ارزش مصرف در ۲ سال حدود ۱۲ درصد کاهش پیدا کرده و این در حالی است که حجم مصرف ۱۸ درصد کاهش داشته است.
پیشبهار توضیح میدهد که سرانه مصرف در گروههای درآمدی، حکایت از این دارد که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ در گروه کمدرآمد مصرف لبنیات ۶۶ درصد کاهش یافته و اگر مصرف از سال ۱۳۹۰ بررسی شود، خواهیم دید که گروه پردرآمد ۲ برابر خانوارهای کمدرآمد، لبنیات مصرف میکردند و این اختلاف در سال ۱۴۰۲ به ۳ برابر افزایش یافته است.