فرمانده اصلی بورس در وضعیت فعلی

مهدی کریمی

مهدی کریمی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی بازار سهام پرداخت و گفت: در مصاحبه گذشته با روزنامه «دنیای‌اقتصاد» تحت‌عنوان «بورس در انتظار مذاکرات رم» در تاریخ ۲۶فروردین‌‌‌‌‌ماه صحبت شد و در آنجا شاخص‌کل بورس توانست سطح ۲‌میلیون و ۹۵۰‌هزار واحد را بشکند. دو سناریوی محتمل برای بازار در آن زمان مطرح بود؛ نخست اینکه شاخص بدون پول‌‌‌‌‌بک به سطح قبلی، روند صعودی خود را ادامه دهد و دوم اینکه سهامداران می‌توانند با اطمینان بیشتری در بازار باقی‌بمانند. اکنون و با نگاهی به روند طی‌‌‌‌‌شده، می‌بینیم که شاخص تا محدوده ۳‌میلیون و ۱۸۰‌هزار واحد رشد‌کرده و پس از آن، تنها اصلاحی جزئی و عمدتا زمانی را تجربه کرده‌است. در ادامه، شاخص از سطح مهم ۳‌میلیون و ۲۰۰‌هزار واحد نیز عبور‌کرده و این اتفاق نشانه‌‌‌‌‌ای از پایداری نسبی تقاضا در بازار است.

در کنار مسائل تکنیکال بازار، مهم‌ترین موضوع این روزها مذاکرات سیاسی و احتمال رسیدن به توافق است. در تحلیل‌های پیشین، شانس تحقق توافق حدود ۶۰ تا ۷۰‌درصد درنظر گرفته شد و بر همین اساس، پرتفویی با ۷۰‌درصد سهام و ۲۰ تا ۳۰‌درصد طلا پیشنهاد شد. در آن مقطع، طلا در بازار با قیمت‌هایی پایین معامله می‌شد و حتی با دلار حوالی ۷۰‌هزار‌تومان نیز ارزش‌گذاری می‌شد. توصیه این بود که سرمایه‌گذارانی که در سبد خود طلا ندارند، می‌توانند از این فرصت استفاده کنند. اکنون نیز صندوق‌های طلا با نرخ دلار حدود ۸۳ تا ۸۴‌هزار‌تومان معامله می‌شوند که نشان‌دهنده رشد نسبی آن دارایی و به قیمت‌بودن آن است، با این‌حال در فضای مبهم کنونی همچنان نمی‌توان تمام سبد را به دارایی‌های پرریسک مانند سهام اختصاص داد و بهتر است ترکیبی متعادل و مبتنی بر ارزش‌گذاری نسبی رعایت شود، اما اگر کاهش قیمت اتفاق افتاد و سرمایه‌گذاری پیشین در طلا صورت نگرفته بود، می‌توان در آن مقطع برای اضافه‌کردن طلا به سبد تصمیم گرفت.

یکی از مهم‌ترین اتفاقات اخیر، نشست مذاکراتی میان ایران و ایالات‌متحده آمریکا در روز یکشنبه بود. این نشست از آن جهت اهمیت داشت که دو طرف در آستانه یک چالش جدی قرارگرفته بودند و با این حال، توانستند از آن عبور کنند. این مساله مهمی است، چراکه نشان می‌دهد هر دو طرف توان حل مسائل را دارند و همین موضوع، امیدها را به نتیجه‌‌‌‌‌بخش‌بودن مذاکرات افزایش می‌دهد.

در کنار تحولات سیاسی، انتشار گزارش‌های سالانه شرکت‌ها نیز در هفته پیش‌‌‌‌‌رو فضای بازار را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. در بین صنایع مختلف، احتمال می‌رود که عملکرد گروه فلزات چندان مطلوب نباشد، اما در مقابل، گروه پتروشیمی به دلیل رشد نرخ ارز نیما می‌تواند گزارش‌های خوبی ارائه دهد. گزارش‌های منتشرشده از شرکت‌های سیمانی نیز مثبت ارزیابی شده‌اند، همچنین در گروه پالایشی با توجه به خبرهایی که درباره تغییر فرمول نرخ خوراک و فرآورده‌ها منتشر‌شده، انتظار تعدیل مثبت وجود دارد، بنابراین در کنار سیمانی‌‌‌‌‌ها، می‌توان به پتروشیمی‌ها و پالایشی‌‌‌‌‌ها هم به‌عنوان گزینه‌‌‌‌‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری نگاه کرد.

گروه سیمان به‌طور خاص از وضعیت خوبی برخوردار است. رقابت‌هایی که در بورس‌کالا برای سیمان شکل‌گرفته باعث‌شده که نرخ‌ها حتی تا بالای سه‌میلیون‌تومان نیز برسند، اگرچه برخی از معاملات به دلایل مختلف ابطال شده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد؛ تقاضای بالا برای این کالا همچنان وجود دارد، همچنین با توجه به حجم بالای سرمایه‌گذاری در حوزه تولید برق، شرکت‌های پیمانکار فعال در احداث نیروگاه‌ها نیز می‌توانند در آینده شرایط بهتری داشته‌باشند.در میان صنایع کوچک‌تر هم گروه‌هایی مثل زراعت با توجه به افزایش نرخ شیر و نیز گروه غذایی در موقعیت مناسبی قرار دارند و می‌توانند در ماه‌های آینده بازدهی خوبی برای سرمایه‌گذاران فراهم کنند.

در کنار تمام این موارد، سیاستگذاری داخلی نیز نقشی تعیین‌‌‌‌‌کننده در آینده بازار خواهدداشت. در حال‌حاضر به‌نظر می‌رسد بانک‌مرکزی دو رویکرد را ادامه خواهد داد؛ نخست اینکه اجازه افزایش چشمگیر نرخ ارز را نخواهد داد و دوم اینکه نرخ بهره در سطح فعلی حفظ خواهدشد. نرخ ارز نیمایی حدود ۷۰‌هزار‌تومان است و با توجه به صحبت‌های رئیس‌کل بانک‌مرکزی، به‌نظر نمی‌رسد بیش از ۲۰‌درصد افزایش نرخ در این بازار مورد پذیرش قرار گیرد. درخصوص نرخ بهره نیز فعلا شاهد‌عددی نزدیک به ۳۴‌درصد هستیم و اگر مذاکرات به نتیجه برسد، شاید اندکی کاهش یابد، ولی تا پیش از آن، انتظار کاهش قابل‌توجهی نمی‌‌‌‌‌رود.

در نهایت، گزینه‌‌‌‌‌هایی که برای تصدی وزارت اقتصاد مطرح شده‌اند، چهره‌‌‌‌‌هایی دانشگاهی و آشنا به مسائل اقتصاد هستند که در صورت انتخاب، می‌توانند تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه داشته‌باشند. البته تا زمانی‌که وزیر اقتصاد و سیاست‌های دقیق او مشخص نشود، نمی‌توان تحلیل دقیقی ارائه کرد. ترکیب تحولات سیاسی، سیاست‌های اقتصادی و وضعیت بنیادی شرکت‌ها، آینده بازار سرمایه را در ماه‌های پیش‌رو رقم خواهد زد. با عبور شاخص از سطح ۳‌میلیون و ۲۰۰‌هزار واحد، در صورت ثبات شرایط، می‌توان انتظار داشت که بازار به سمت هدف بعدی در محدوده ۳‌میلیون و ۶۰۰‌هزار واحد حرکت کند.

شروین ورجاوند

شروین ورجاوند، کارشناس بازار سرمایه به مهم‌ترین محرک‌‌‌‌‌های بازار سهام و چشم‌‌‌‌‌انداز مذاکرات پرداخت و گفت: اکنون، مهم‌ترین عامل اثرگذار بر وضعیت فعلی بازار سرمایه، روند مذاکرات میان ایران و آمریکا است. واکنش مثبت بازار پس از اعلام نتایج اولیه مذاکرات در روز یکشنبه، به‌‌‌‌‌خوبی نشان‌داد که فضای روانی بازار به‌شدت تحت‌تاثیر این گفت‌وگوها قرارگرفته و در همان روزی که اعلام شد دور جدید مذاکرات در راه است، بازار حرکت صعودی خود را آغاز کرد و نشانه‌هایی از بهبود جدی  نشان‌داد. درخصوص شاخص‌کل، طی ۱۶روز کاری اخیر شاخص در یک محدوده رنج با کف ۳‌میلیون و ۸۶‌هزار واحد و سقف ۳‌میلیون و ۱۸۰‌هزار واحد در نوسان بود، پس از سیگنال‌های مثبت از مذاکرات، شاخص موفق شد از سقف این محدوده عبور کند و وارد کانال ۳‌میلیون و ۲۰۰‌هزار واحد شود. در صورت تثبیت در این سطح، می‌توان انتظار داشت که روند بعدی بازار آغاز شود و شاخص به سمت اهداف بعدی در محدوده‌های ۳‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تا ۴‌میلیون واحد حرکت کند؛ همان اهدافی که پس از عبور از مقاومت دی‌‌‌‌‌ماه ۱۴۰۳ پیش‌بینی شده‌بودند. شاخص هموزن نیز همچنان روند صعودی خود را حفظ‌کرده و هدف یک‌میلیون‌واحدی برای آن پابرجاست. تا زمانی‌که سطح ۹۴۴‌هزار و ۱۴۰ واحد حفظ شود، نگرانی خاصی وجود ندارد. در صورت ازدست‌رفتن این حمایت، سطح بعدی حمایتی در حوالی ۹۱۶‌هزار و ۴۰ واحد قرار دارد.

در مجموع، وضعیت بازار مثبت ارزیابی می‌شود، اما همچنان باید توجه داشت که تحولات سیاسی و به‌ویژه مذاکرات، اثرگذاری مستقیمی بر رفتار بازار دارند. چنان‌‌‌‌‌که در دو هفته گذشته اظهارات منفی از سوی مقامات آمریکایی به تضعیف موقت جو بازار منجر شد، با این‌حال بررسی نمودارها در تایم‌فریم هفتگی نشان از موقعیت‌های جذاب برای ادامه رشد بازار دارد و دستیابی به تارگت‌‌‌‌‌های بالاتر، در صورت تداوم اخبار مثبت سیاسی، دور از انتظار نیست.

پست های مرتبط

پیش‌بینی طلا به روایت بازار آتی

بررسی آماری معاملات قراردادهای آتی در بورس کالای ایران نشان می‌دهد که…

سردمداران ورود و خروج حقیقی‌ها – ۱۴۰۴/۰۲/۲۴

کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده…

نبض شاخص – ۱۴۰۴/۰۲/۲۴

کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده…