معاون اول رئیسجمهوری با تاکید بر اولویت آبرسانی در کشور اعلام کرد که طرح انتقال آب از سرشاخههای ارس برای تأمین آب شرب تبریز و شهرهای مسیر در حال پیگیری است؛ همزمان، استفاده از آب ارس و تصفیه پسابها برای احیای دریاچه ارومیه در دستور کار قرار دارد.
به گزارش اکوایران، محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری در بدو به استان آذربایجان شرقی با اشاره به اولویت آب و آبرسانی در کشور تاکید کرد: از یک طرح مهم آبرسانی و تامین آب شرب و صنعت در این استان بازدید میشود تا از سرشاخههای ارس برای تبریز و شهرهای در مسیر رودخانه آب قابل شرب در اختیار مردم قرار گیرد.
معاون اول رئیسجمهوری در خصوص طرحهای احیای دریاچه ارومیه گفت: از محل آب رودخانه ارس و تصفیه پسابها طرحهای احیای دریاچه ارومیه پیگیری میشود.
روز گذشته نیز، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در بازدید از محل خروجی تونل تا محل اتصال آب به رودخانه گادر و مسیر منتهی به بستر دریاچه ارومیه با اشاره به آغاز عملیات رهاسازی آب از مخزن سد کانیسیب به سمت دریاچه از ۱۷ اردیبهشت گفت: رهاسازی به منظور تأمین بخشی از نیاز زیستمحیطی دریاچه ارومیه و در چارچوب برنامههای احیای این پهنه آبی انجام میشود.
حجت جباری افزود: دبی انتقال آب از طریق تونل ۳۴ متر مکعب بر ثانیه است و طبق مشاهدات میدانی، هیچگونه برداشت غیرمجاز از آب انتقالی صورت نمیگیرد.
همچنین مدیر پروژه سد و تونل کانیسیب، درباره روند اجرای این طرح گفت: با دستور استاندار آذربایجانغربی و دبیر ستاد اجرایی احیای دریاچه ارومیه، عملیات رهاسازی آب از سد کانیسیب از طریق تونل ۳۶ کیلومتری، کانال ۱۱ کیلومتری و ۲۸ کیلومتر از مسیر رودخانه گدارچای به سمت بستر دریاچه ارومیه درحال انجام است.
میکائیل بهادری، با اشاره به آخرین وضعیت این طرح افزود: طرح انتقال آب سد کانیسیب به دریاچه ارومیه در اسفند ۱۴۰۱ با افتتاح مرحله نخست و در مرداد ۱۴۰۳ با بهرهبرداری از مرحله دوم، وارد مرحله بهرهبرداری کامل شد که با تکمیل مرحله دوم، ظرفیت انتقال سالانه آب به میزان ۴۸۰ میلیون متر مکعب فراهم شده است.
بهادری اضافه کرد: با توجه به شرایط بارندگی و ترازفعلی مخزن (۱۳۷۱ متر)، حجم آب ذخیره شده در سد بالغ بر ۱۸۰ میلیون متر مکعب است که امکان انتقال حدود ۵۰ میلیون متر مکعب از این حجم در سالجاری وجود دارد.
احیای مهمترین زیستبومهای آبی کشور
دریاچه ارومیه، بزرگترین دریاچه داخلی ایران و یکی از مهمترین زیستبومهای آبی کشور است؛ دریاچهای که سال ۱۳۷۷ حدود ۶ هزار کیلومتر مربع بود و مساحت آن حالا به کمی بیشتر از هزار کیلومتر مربع رسیده است. با توجه به چالشهای زیستمحیطی، ستاد احیای دریاچه ارومیه از ابتدای دهه ۱۳۹۰ راهاندازی شد.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برنامه احیای دریاچه ارومیه که با محوریت دانشگاه صنعتی شریف و با همکاری بیش از ۷۵۰ نفر از اعضای هیئت علمی و کارشناسان فنی داخلی و خارجی در ۶ محور و در یک افق ۱۰ ساله در سال ۱۳۹۳ تدوین شد، چندان موفق نبود؛ نداشتن اولویتبندی برای پروژهها بر مبنای اثربخشی و تخصیص اعتبار به آنها بر همین مبنا، همکاری نکردن دستگاههای ذیمدخل با یکدیگر، پایش و نظارت کافی نداشتن بر اعتبار تخصیص یافته، موفق نبودن کلان در تغییر الگوی کشاورزی و خدمات در سطح حوضه آبریز، ظرفیت سازی نکردن متناسب با پروژه در منطقه و هدفگذاری غیرواقعبینانه باتوجه به مقتضیات منطقهای و ملی اشاره داشت.