نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب کلیات طرح ملی هوش مصنوعی موافقت کردند.
به گزارش اکوایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ صحن مجلس در جریان بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح ملی هوش مصنوعی، با ۱۸۷ رای موافق، ۳۳ رای مخالف و یک رای ممتنع از مجموع ۲۲۱ رای ماخوذه با تصویب کلیات این طرح موافقت کردند.
در جریان بررسی کلیات این طرح نیز ۶ نفر از نمایندگان مجلس به بیان سخنانی در موافقت و مخالفت با تصویب این کلیات پرداختند. در ادامه کاظم دلخوش معاون تقنینی، معاونت پارلمانی رئیس جمهوری به عنوان نماینده دولت مخالفت دولت را با تصویب این طرح اعلام کرد. همچنین زهرا سعیدی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن نیز در موافقت با این طرح صحبت کرد.
در نهایت پس از رایگیری و موافقت نمایندگان مجلس با تصویب کلیات طرح ملی هوش مصنوعی، با تصمیم رئیس مجلس شورای اسلامی این طرح جهت بررسی به صورت دو شوری به کمیسیون صنایع و معادن مجلس ارجاع شد.
طرح ملی هوش مصنوعی چیست؟
جزئیات طرح نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره هوش مصنوعی شامل مجموعهای از اصلاحات قانونی و تأسیس نهادهای جدید برای حمایت از توسعه این فناوری است. در این طرح، سیاستگذاری کلان فعالیتهای هوش مصنوعی در کشور بر عهده شورای ملی راهبری هوش مصنوعی است که اعضای آن شامل مقامات عالیرتبه دولتی هستند. تصویب مقررات این شورا با رأی اکثریت وزیران و تأیید رئیسجمهوری انجام میشود.
همچنین بهمنظور اجرای مصوبات شورای ملی راهبری، «سازمان ملی هوش مصنوعی» تأسیس میشود و زیرنظر رئیسجمهوری فعالیت میکند. دولت موظف است ظرف مدت 3 ماه از لازمالاجرا شدن قانون نسبت به تدوین اساسنامه این سازمان اقدام کند.
در همین حال، بهمنظور تقویت نظام تأمین مالی حوزه هوش مصنوعی، «صندوق ملی توسعه هوش مصنوعی» وابسته به این سازمان تأسیس میشود. سرمایه اولیه این صندوق بهمیزان 100 هزار میلیارد ریال بهتدریج ظرف دو سال از محل صندوق توسعه ملی تأمین خواهد شد. اساسنامه صندوق نیز باید ظرف 6 ماه به تصویب هیئت وزیران برسد.
سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در توسعه زیرساختهای هوش مصنوعی نیز مشمول بند «ب» ماده 11 قانون جهش تولید دانشبنیان خواهد بود و معاونت علمی و فناوری موظف است ظرف 3 ماه دستورالعمل اختصاصی برای تخصیص اعتبار مالیاتی مربوطه را تهیه کند.
از سوی، تجهیزات، پردازندهها و سختافزارهای اختصاصی هوش مصنوعی که امکان تولید آن در کشور وجود ندارد، با تأیید رئیس سازمان ملی هوش مصنوعی مجاز به واردات خواهند بود. همچنین، ورود موقت این تجهیزات بهمدت 5 سال بهعنوان کالای مجاز شناخته میشود.