صفحه اصلی > اخبار اقتصادی : شکاف در تل‌آویو بر سر عملیات بزرگ در غزه

شکاف در تل‌آویو بر سر عملیات بزرگ در غزه

اکوایران: اسرائیل پس از دو ماه محاصره، اجازه ورود کمک‌های انسانی به غزه را داده است و همزمان در راهبرد نظامی خود دچار تردید شده است.

به گزارش اکوایران، ماه‌هاست که اسرائیل تلاش کرده با تهدید به انجام یک حمله‌ی گسترده‌ی زمینی جدید در غزه و قطع همزمان کمک‌های انسانی به این منطقه، بر حماس فشار وارد کند. با این حال، روز دوشنبه، اسرائیل در سیاست کمک‌رسانی خود عقب‌نشینی کرد و اجازه داد چند کامیون حامل مواد غذایی وارد غزه شوند.

و با وجود تشدید لحن تهدیدآمیز و شدت حملات هوایی در روزهای اخیر، ارتش اسرائیل هنوز عملیات بزرگ و مورد انتظاری که شامل هزاران نیروی زمینی خواهد بود را آغاز نکرده است. این نبودِ شفافیت راهبردی، بازتاب‌دهنده‌ی اختلافات درون رهبری اسرائیل درباره اولویت‌های تل‌آویو است.

به نوشته نیویورک تایمز، در خصوص کمک‌های انسانی، بنیامین نتانیاهو باید بین متحدان راست‌گرای خود که با ارسال غذا به غزه مخالف‌اند، و متحدان خارجی – از جمله دولت ترامپ – تعادل برقرار کند. تردید در مورد تهاجم زمینی نیز به نیاز نتانیاهو برای جلب رضایت وزرای تندروی کابینه‌اش بازمی‌گردد؛ کسانی که خواهان اشغال کامل غزه هستند، در حالی که فرماندهان ارشد ارتش معتقدند چنین اقدامی دشوار، غیرقابل استمرار و تهدیدی برای جان گروگان‌های موجود در غزه خواهد بود.

دانیل بی. شاپیرو، سفیر پیشین ایالات متحده در اسرائیل، گفت: «نتانیاهو، طبق معمول، ترجیح می‌دهد زمان بخرد و تصمیم‌گیری نکند. در حالی‌ که وزرای تندرو در اسرائیل به دنبال کنترل دائمی غزه هستند، فرماندهان نظامی درباره امکان‌پذیر بودن چنین اشغالی تردید دارند؛ به‌ویژه با توجه به نگرانی‌ها از آمادگی نیروهای ذخیره برای حضور در غزه در بلندمدت، و همچنین سرنوشت گروگان‌ها.»

تأخیر در آغاز عملیات زمینی همچنین به این دلیل انتظار اسرائیل برای واکنش حماس نسبت به دور تازه مذاکرات بر سر آتش‌بس است؛ مذاکراتی که تحت فشار دولت ترامپ برای رسیدن به یک توافق موقت جریان دارد.

اسرائیل از حماس خواسته چند گروگان را آزاد کند تا در مقابل، یک آتش‌بس موقت برقرار شود، در حالی که حماس بر دستیابی به توافقی دائمی پافشاری می‌کند.

اما اسرائیل امیدوار است که ترس از از دست دادن مناطق بیشتر، حماس را به عقب‌نشینی و پذیرش یک توافق محدودتر وادار کند.

شیرا افرون، مدیر تحقیقات در «انجمن سیاست‌گذاری اسرائیل» در نیویورک، گفت: «همه چیز را باید در چارچوب مذاکرات برای آتش‌بس جدید و معامله‌ی مربوط به گروگان‌ها تحلیل کرد. اسرائیل عملیات زمینی تازه‌ای را آغاز کرده، اما همه چیز هنوز قابل بازگشت است. در حال حاضر، این اقدامی برای چانه‌زنی است، ابزاری برای وارد کردن فشار بیشتر بر حماس جهت مصالحه در مذاکرات.»

جنگ غزه

کمک‌رسانی در ازای مجوز ادامه جنگ

همزمان که تأخیر در عملیات زمینی به مذاکره‌کنندگان زمان بیشتری برای یافتن یک توافق می‌دهد، عقب‌نشینی اسرائیل از سیاست قطع کمک‌ها نیز به تل‌آویو فرصت می‌دهد تا حملات خود به غزه را ادامه دهد.

در روزهای اخیر، دولت ترامپ – اصلی‌ترین حامی خارجی اسرائیل – به جمع بزرگی از رهبران جهان پیوست که نسبت به قحطی در غزه هشدار داده‌اند.

بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که ازسرگیری کمک‌ها پاسخی به این انتقادها بوده و تلاشی برای حفظ حمایت‌های بین‌المللی از عملیات اسرائیل است.

او در ویدیویی که به‌صورت آنلاین منتشر شد، گفت: «نباید به نقطه‌ای برسیم که قحطی رخ دهد، نه فقط به معنی واقعی، بلکه همچنین از منظر دیپلماتیک.»

نتانیاهو افزود: «اگر کمک‌ها ازسر گرفته نشود، حمایت بین‌المللی را از دست خواهیم داد و نمی‌توانیم پیروز شویم.»

این تغییر لحن، فقط چند روز پیش غیرقابل تصور بود.

از ماه مارس، اسرائیل مانع ورود غذا و سوخت به غزه شده بود، در حالی که گروه‌های امدادرسان و برخی سربازان اسرائیلی هشدار می‌دادند که غزه در آستانه‌ی قحطی قرار دارد.

اسرائیل این هشدارها را رد کرده و می‌گفت ذخایر غذایی در غزه برای جلوگیری از قحطی کافی است. همچنین اعلام کرده بود در صورت ازسرگیری کمک‌ها، توزیع آن‌ها بر عهده یک شرکت خصوصی جدید خواهد بود که از مسیر سازمان ملل و حماس – که اسرائیل آن را به سرقت و سودجویی از کمک‌ها متهم می‌کند – عبور نخواهد کرد.

اما روز دوشنبه، بنا بر اعلام سازمان ملل، اسرائیل بار دیگر از این نهاد خواست تا عملیات کمک‌رسانی خود را از سر بگیرد.

دکتر شیرا افرون گفت این عقب‌نشینی درباره کمک‌ها، بازتاب‌دهنده تلاش نتانیاهو برای حفظ تعادل در شرایط پیچیده است. او گفت: «نتانیاهو تلاش می‌کند از هر طرف کمی بردارد. با اعلام عملیات زمینی گسترده‌تر، به پایگاه رأی خود نشان می‌دهد که دارد کاری انجام می‌دهد. با اعلام ازسرگیری کمک‌ها، به فشارهای دولت ترامپ پاسخ می‌دهد و در عین حال، زمان بیشتری برای مذاکرات مربوط به گروگان‌ها می‌خرد.»

پست های مرتبط

روند نزولی نفت در سایه تحولات ژئوپلیتیکی جهانی

اکوایران: قیمت نفت برنت با کاهش 42 سِنت معادل 0.6 درصد به…

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

حرف آخر جمهوری اسلامی درباره غنی‌سازی

در اکوخبر امشب سی‌ام اردیبهشت ماه، بیننده و شنونده مهم‌ترین اخبار اقتصادی…

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

مذاکره با انسان‌ها، نه با فرهنگ‌ها

در مذاکره‌های بین‌فرهنگی نباید صرفاً تفاوت‌های فرهنگی را عامل اصلی موفقیت یا…

۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴