با تلاشهای صورت گرفته هر چند که بخش مشکلات فیزیکی این تنش تا حدودی مرتفع شده اما ابعاد روانی آن همچنان از برخی صفوف طولانی در مراکز آب تصفیهشده قابل مشاهده است.
از سوی دیگر بغض آسمان که همچنان نترکیده تا سایه طولانی خشکسالی در این سال کمآب از استان بیآب یزد برداشته شود و همین موجب کاهش و افت فشار آب در بسیاری از نقاط یزد شده است.
درباره وضعیت بارندگیهای سال جاری آبی امسال مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای یزد گفت: متوسط بارندگی کشور ۲۴۸ میلیمتر است و در مدت مشابه سال آبی گذشته میزان بارندگی استان ۱۲۸ میلیمتر بوده است که این میزان در سال آبی جدید تاکنون ۴۹میلیمتر است.
جواد محجوبی افزود: بارندگیهای آبی امسال به قدری پایین بوده که امسال نسبت به سال آبی گذشته حدود ۶۱درصد کاهش بارشها گزارش شده است.
وی در عین حال به افزایش دمای استان اشاره کرد و گفت: در ۵ سال گذشته دمای حداکثر استان متوسط ۳۸ درجه بوده است که این دما در دو سال گذشته با افزایش ۱.۵ درجهای به ۳۹.۵ درجه رسیده است.
رئیس هیاتمدیره آب منطقهای یزد با بیان اینکه دمای کمینه یا حداقل در مصرف آب استان تاثیرگذار است، افزود: متوسط دمای حداقل در درازمدت ۲۳.۷ درجه بوده است که در پنج سال گذشته به ۲۴.۶ درجه و در سال گذشته به ۲۶.۵ درجه رسیده است.
محجوبی یکی از اصلیترین مشکلات موجود را بحرانی شدن وضعیت برخی دشتهای استان اعلام کرد و ادامه داد: از ۱۹ دشت و محدوده مطالعاتی، ۱۶ دشت، محدوده ممنوعه است که از این تعداد چهار دشت یزد-اردکان، بهادران، ابرکوه و چاهک شهریاری ممنوعه بحرانی است.
وی با بیان اینکه دشتهای ممنوعه بحرانی علاوه بر بیلان منفی آب، دارای فرونشست هم هستند، تصریح کرد: پدیده فرونشست جبرانناپذیر است و زمانی که فرونشست اتفاق میافتد مرگ آبخوان فرا رسیده است.
وی یادآور شد: برداشت حدود دو برابری نسبت به آب قابل برنامهریزی از آبخوانها سبب شده که ۸۴ درصد دشت و محدودههای مطالعاتی استان از نظر آب قابل برنامهریزی ممنوعه و ممنوعه بحرانی شود.
با وجود این مشکلات، تدوین و اجرای سند سازگاری با کمآبی استان در دو فاز در راستای مدیریت مصرف موجب شده یزدیها همچنان با الگوی صرفهجوییشده و با سختیهای طبیعت کنار بیایند.
در فاز اول این سند که افق سال ۱۴۰۵ است، کاهش مصرف ۲۲۳ میلیون و ۸۱۶ هزار مترمکعب به عنوان هدف در نظر گرفته شده و در فاز دوم اجرای سند که تا سال ۱۴۱۱ است، هدف صرفهجویی به میزان ۱۶۰ میلیون مترمکعب است.
اکنون ۸۴درصد از سهم منابع آب زیرزمینی استان به بخش کشاورزی، ۱۰درصد به بخش شرب و ۶ درصد آن به بخش صنعت اختصاص یافته و همین تخصیصها بیانگر این است که یزد در حدود ۹۳ درصد به منابع آبی زیرزمینی وابسته است در حالی که این رقم در کشور ۵۵درصد گزارش میشود.
البته نباید نقش حیاتی آب انتقالی را در شرب مردم این استان کویری، گرم و خشک و کمآب که طی چند دهه اخیر جزو سه استان کمبارش ایران بوده فراموش کرد.
در واقع این روزها، یزد از یکسو با مشکلات مرتبط با آب انتقالی و از سوی دیگر با کاهش شدید بارندگیها، کاهش محسوس دما و همچنین گرد و خاک و ریزگردها مواجه است و مسوولان به ویژه برای این وضعیت بحرانی باید همه موارد را مدنظر داشته باشند.