صفحه اصلی > اخبار بورس و فرابورس و صندق های سرمایه گذاری : زیان هنگفت “سیمان دورود” و “سیمان کارون” ، هشداری برای تمام سهامداران صنعت سیمان

زیان هنگفت “سیمان دورود” و “سیمان کارون” ، هشداری برای تمام سهامداران صنعت سیمان

چهارشنبه های داغ: به افزایش مقطعی قیمت سیمان دلخوش نباشید، بحران انرژی نفس سیمانی ها را بریده است؛

زیان هنگفت

ای کاش جناب عبدالمالکی همچنان وزیر کار بود و می‌توانست با استفاده از نبوغ خارق العاده خود، با یک میلیون تومان برای مردم شغل ایجاد کند تا در این خاموشی‌ها و تعطیلی‌های گسترده کارخانجات، کسی بیکار و یا دغدغه اخراج شدن را نداشته باشد.

ای کاش شهید رئیسی که در موضوع برق به درجه اجتهاد رسیده بود، در جمع ما حاضر بودند تا کشور و کارخانجات تولیدی را از این ورطه نابودی نجات دهد.‌ای کاش رئیس جمهورمان جناب پزشکیان بود تا با کاریزمای متفاوت و محبوبیت مثال زدنی خود، مردم را تشویق به استفاده از بادبزن به جای پنکه و کولر می‌کرد تا کارخانجات ناچار به تعطیلی نشوند.

علیرغم آنکه در روز‌های گذشته اخباری در خصوص ارسال پیامک به کارخانجات و محدودیت بیش از ۹۰ درصدی برق ارسال شده بود، اظهارات برخی از فعالان صنعت سیمان مبنی بر قطع گاز برخی تولیدکنندگان سیمان…

به گزارش بورس نیوز، بی‌تردید نیازی به توضیح و توصیف بحران انرژی و افول صنایع مختلف نیست. دیگر همه خبر دارند که این روز‌ها چه بر سر کارخانجات آمده و چگونه شرکت‌های تولیدی یکی پس از دیگری به دلیل محدودیت انرژی به تعطیلی کشیده شدند.‌ ای کاش جناب عبدالمالکی همچنان وزیر کار بود و می‌توانست با استفاده از نبوغ خارق‌العاده خود، با یک میلیون تومان برای مردم شغل ایجاد کند تا در این خاموشی‌ها و تعطیلی‌های گسترده کارخانجات، کسی بیکار یا دغدغه اخراج شدن را نداشته باشد.‌

ای کاش شهید رئیسی که در موضوع برق به درجه اجتهاد رسیده بود، در جمع ما حاضر بودند تا کشور و کارخانجات تولیدی را از این ورطه نابودی نجات دهد و‌ ای کاش رئیس جمهورمان جناب پزشکیان بود تا با کاریزمای متفاوت و محبوبیت مثال‌زدنی خود، مردم را تشویق به استفاده از بادبزن به جای پنکه و کولر می‌کرد تا کارخانجات ناچار به تعطیلی نشوند.

اما چه حیف که این دوستان دیگر در راس کار نیستند و نمی‌توانند بحران برق در بهار و تابستان و بحران گاز در پاییز و زمستان را مرتفع سازند. شوربختانه امروز و پس از گذشت چند ماه از اعتراضات و هشدار‌های متعدد فعالان اقتصادی در خصوص بحران انرژی، نتایج کاملا مشهود و ملموس است. 

کاهش چشمگیر تولید و سودآوری در صنایع فولادی و سیمانی در ماه‌های گذشته، این روز‌ها به شناسایی زیان در صورت‌های مالی تبدیل شده و مشخص نیست این گردباد به راه افتاده تا کجا و در چه صنایع جدیدی قربانی خواهد گرفت.

 سیمان درود و سیمان کارون نخستین شرکت‌هایی بودند که با تحقق زیان در گزارش‌های خود، زنگ خطر را در صنعت سیمان به صدا درآوردند. چهارشنبه‌های داغ این هفته را به بررسی صنعت سیمان، شرکت سیمان دورود و کارون اختصاص خواهیم داد تا شاید دیدن شرایط این شرکت، چشم‌انداز شفاف‌تری از وضعیت صنعت سیمان برایتان ترسیم کند.

رکود، ناترازی انرژی و وضعیت نامساعد بازار صادراتی کلینکر

 

احتمالا برخی از سرمایه‌گذاران و سهامداران قدیمی بازار سرمایه به یاد دارند که در سال‌های ۹۳۱۳ تا ۱۳۹۷ و پیش از رشد قیمت‌های ارز و افزایش تورم در آن سال‌ها، شرکت‌های سیمانی شرایط دشواری را سپری می‌کردند. نرخ‌های ناچیز سیمان تولیدی از یک سو و رقابت و دامپینگ تولیدکنندگان داخلی از سوی دیگر، منجر به عدم استقبال از سهام شرکت‌های سیمانی در بازار سرمایه شده بود.

با این حال، همچون بسیاری دیگر از صنایع، خارج شدن آمریکا از برجام و افزایش چشمگیر قیمت دلار، بسیاری از سرمایه‌گذاران را به خرید سهام این شرکت‌ها ترغیب نمود. افزایش سود خالص شرکت‌ها به واسطه رشد قیمت سیمان و افزایش تقاضای سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه منجر به ثبت بازدهی مناسب سرمایه‌گذاران در این صنعت شد.

اما در دو سال گذشته این صنعت با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده که برخی از آنها منجر به زیان یا کاهش سود شرکت‌های این صنعت شده است. از رکود ساخت‌وساز تا کمبود انرژی و سختگیرانه‌تر شدن صادرات کلینکر به عراق گرفته تا مشکلات سوخت مازوت و آلودگی‌هایی که موجب تعطیلی‌های گسترده در زمستان شده است.

اکنون دیگر سرمایه‌گذاران با احتیاط زیاد، به ریسک‌ها و کاهش سود برخی از شرکت‌های فعال در این صنعت توجه و استراتژی‌های محتاطانه‌تری در قبال خرید و نگهداری سهام شرکت‌های این گروه اتخاذ می‌کنند.

معضل تنها مربوط به برق نیست، گاز هم قطع شده است


علیرغم آنکه در روز‌های گذشته اخباری در خصوص ارسال پیامک به کارخانجات و محدودیت بیش از ۹۰ درصدی برق ارسال شده بود، اظهارات برخی از فعالان صنعت سیمان مبنی بر قطع گاز برخی تولیدکنندگان سیمان در استان‌های مختلف نیز، به چالشی دیگر برای این صنعت مبدل شده است.

البته شما مخاطبان عزیز بورس نیوز بهتر می‌دانید که شاید بتوان با جایگزین کردن مازوت با گاز، تا حدودی مشکلات کمبود گاز را رفع کرد، با این وجود، هزینه‌های حمل بالای مازوت و آثار زیست‌محیطی این سوخت، از چالش‌های قدیمی و غیرقابل‌انکار خواهد بود.

 

زیان هنگفت

 

محدودیت در انرژی و کاهش تولید

 

بی‌شک مهمترین تهدید صنایع انرژی‌بر، کاهش تولید و عدم‌النفع ناشی از کاهش تولید و فروش محصولات خواهد بود. قرار نیست هزینه‌های ثابت شرکت‌های تولیدی نظیر حقوق و دستمزد، استهلاک و …، در دوران تعطیلی، همچون درآمد‌های شرکت کاهش یابند؛ بنابراین کاهش درآمد‌ها و عدم کاهش هزینه منجر به کاهش سودآوری و برای شرکت سیمان دورود منجر به تحقق زیان خواهد شد.

همانگونه که در نامه توضیحات مدیران شرکت در خصوص تحقق زیان سال ۱۴۰۳ مشاهده می‌گردد، محدودیت‌های ناشی از کمبود انرژی منجر به کاهش و عدم‌النفع حدود ۲۶۸.۰۰۰ تنی این شرکت در تولید کلینکر شده است.

 

زیان هنگفت

 

کاهش تولید همه ماجرا نیست

علیرغم آنکه مدیران شرکت سیمان دورود در کاهش ۲۶۸ هزار تنی کلینکر تولیدی اندکی بزرگنمایی کرده‌اند، با این حال عدم صادرات کلینکر به دلیل کاهش شدید قیمت‌های کلینکر صادراتی در مرز‌های عراق، یکی از اصلی‌ترین دلایل کاهش سود و درآمد‌های شرکت در سال مالی ۱۴۰۳ است.

 

زیان هنگفت

سیمان کارون و زیانی که همه را غافلگیر کرد

علیرغم آنکه اوضاع برای همه شرکت‌ها در سال ۱۴۰۳ بد نبوده و برخی شرکت‌ها نظیر سیمان ساوه و هگمتان گزارش‌های بسیار مطلوبی روانه کدال کرده‌اند، با این وجود مشاهده تحقق زیانی ۱۰۷ میلیارد تومانی از شرکت سیمان کارون، در ۹ ماهه نخست سال مالی ۱۴۰۳، بسیاری از سهامداران را دچار سردرگمی کرده است.

شرکت سیمان کارون که با کاهش چشمگیر تولید و فروش محصولات صادراتی خود، افت درآمدی عجیب را در مقایسه با سال مالی گذشته به ثبت رسانده، از بهانه‌ای جدید برای تحقق زیان ۱۰۷ میلیارد تومانی خود رونمایی کرد.

 

زیان هنگفت

 

 

در این مورد که افزایش سطح بهره‌وری و سرمایه‌گذاری در تغییر و بهینه‌سازی تجهیزات شرکت‌های مستهلک شده سیمانی، اقدامی مثبت و قابل تقدیر است، شکی نیست، با این وجود سوال در خصوص انتخاب زمان تعمیرات توسط مدیران کارخانه خالی از لطف نیست.

اینکه چگونه مدیران این شرکت مجاب شده‌اند که به جای سه ماهه انتهایی سال ۱۴۰۳ که همواره به دلیل کمبود گاز شاهد تعطیلی و افت تولید بسیاری از شرکت‌ها هستیم، سه ماهه پاییز را برای تعمیرات و از دست دادن زمان مفید تولید انتخاب‌شده، سوالی است که بهتر است این عزیزان در آن خصوص پاسخ دهند.

البته بعید می‌دانیم سهامداران خرد شرکت سیمان کارون، باور کنند که تنها مشکل این شرکت تعمیرات اساسی تجهیزات باشد چراکه این شرکت با تحقق زیان عملیاتی ۳۵ میلیارد تومانی در سال ۱۴۰۱ و شناسایی سود عملیاتی اندک ۲۰ میلیارد تومانی در سال ۱۴۰۲، بار‌ها ناتوانی خود در مدیریت صحیح شرکت را به رخ کشیده‌اند.

البته از بنیاد مستضعفان به عنوان یکی از سهامداران اصلی این شرکت نیز انتظاری بیش از این نداریم ولی اینکه چگونه شرکت سیمان کارون به این روز افتاده، مسئله‌ای قابل تامل است.

سخن آخر:

به شرایط عجیب این روز‌های بازار سرمایه، محدودیت‌های انرژی، خاموشی‌های بلندمدت، قطع گاز و مشکلات استفاده از مازوت شرکت‌های تولید سیمان را هم اضافه کنید تا بیشتر متوجه وضعیت این صنعت شوید.

شاید تنها نکته مثبت و عجیب این صنعت در هفته‌های گذشته، عرضه‌های گرانقیمت و وضعیت نابسامان بورس کالاست که منجر به رشد عجیب قیمت سیمان و درآمد‌های برخی از شرکت‌های صنعت سیمان شده است. به نظر می‌رسد ادامه وضع کنونی و محدودیت‌های موجود منجر به کاهش چشمگیر تولید شرکت‌های سیمانی در ماه‌های آتی و سال جاری گردد.

اشتراک گذاری :

پست های مرتبط

پیشتازی جامانده‏‏‌ها

از ابتدای سال نماگرهای بورس تهران بیشترین میزان بازدهی را در میان…

سردمداران ورود و خروج حقیقی‌ها – ۱۴۰۴/۰۳/۰۱

کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده…

نبض شاخص – ۱۴۰۴/۰۳/۰۱

کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده…