سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دور پنجم مذاکرات با آمریکا گفت: تا این لحظه هیچ زمان و مکانی برای دور پنجم قطعی نشده است.
به گزارش اکوایران، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دور پنجم مذاکرات با آمریکا گفت: تا این لحظه هیچ زمان و مکانی برای دور پنجم قطعی نشده است.
بقایی درباره مذاکرات با اروپا گفت: همیشه قائل بودیم آماده گفتوگو و تداوم گفتوگو با طرفهای اروپایی هستیم و در جلسه استانبول برای ادامه گفتوگوها اعلام آمادگی شد و درباره زمان و مکان دور بعدی گفتوگوها بعد از هماهنگی بین دو طرف صورت خواهد گرفت.
بقایی همچنین در مورد پیشنهادهای ایران به آمریکا در جریان مذاکرات گفت: راجع به پیشنهادهای ما، به عنوان یک اصل کلی گفتیم که بهدنبال تسلیحاتیسازی برنامه هستهای خود نیستیم و برای اینکه به صورت شفاف ایجاد اعتماد کنیم، حاضر به پذیرش میزان زیادی از بازرسیها حتی فراتر از معاهده عدم اشاعه و موافقتنامههای پادمانی در دوره حیات برجام شدیم؛ البته برجام به عنوان سند ملزم به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل کماکان زنده است، اما ما بنا به حقی که طبق برجام به ما داده شده بود، بعد از خروج آمریکا ناگزیر شدیم که بخشی از تعهدات خود را اجرا نکنیم، در ادامه هم گفتیم اگر هدف، قصد و نیت ادعای طرف مقابل، صادقانه واقعاً این باشد که ایران به بمب دسترسی پیدا نکند، با توجه به این که برنامه هستهای ما صلحآمیز بماند و در این تردیدی نداریم، امری قابل محقق است.
وی ادامه داد: ما گفتیم در این زمینه آماده همکاری هستیم و موضوعی است که به نوعی، تحصیل حاصل هست و در این زمینه حاضریم سازوکارها و تدابیر مختلف را با نظارت و همکاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی اتخاذ کنیم، برای اینکه نشان دهیم برنامه هستهای ما به هیچ عنوان به سمت تسلیحاتی شدن نخواهد رفت.
بقایی ادامه داد: اما اگر قصد و نیت طرف مقابل که به تدریج با نشانههایی که میبینیم در حال روشن شدن است، این باشد که صنعت هستهای ایران را تعطیل و غنیسازی را متوقف کند، این یک بحثی است که اصلا صورت مسئله را عوض میکند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره غنیسازی در ایران و اینکه ایران میگوید غنیسازی برایش خط قرمز است و اینکه آیا ایران حاضر است غنی سازی را در زمان مشخص متوقف کند؟ گفت: خیر. آمریکا در وضعیتی نیست که برای حقی که ما براساس معاهده عدم اشاعه داریم تعیین تکلیف کند.
وی افزود: سفسطه آگاهانه و کاملا همراه با سوءنیت است برای انحراف افکار عمومی در خصوص واقعیتی که طرفهای آمریکایی اصرار دارند. صرف غنی سازی به معنای دنبال کردن برنامه هستهای غیرصلح آمیز نیست و این موضوع در معاهده منع اشاعه برای کشورهای عضو در نظر گرفته شده است.
بقایی ادامه داد: شما نمیتوانید در منطقهای که متحد شما از تسلیحات کشنده کشتار جمعی از جمله سلاح هستهای برخوردار است رژیم متجاوز و نسلکش که خاک کشورهای دیگر را اشغال کرده نادیده بگیرید و به کشوری که عضو معاهده عدم اشاعه است و به هیچ کشوری حمله نکرده و برنامه هستهایش عقبه ۶۰ سال پیش دارد انتظار داشته باشید برنامه هستهای خود را متوقف کند. این غیرمنطقی است.
وی درباره اقدام عملی برای حقآبه ایران از هیرمند گفت: حتما هر بحثی با طرف افغانستانی مطرح کنیم جدی و شفاف است. در گفتوگویی که وزیر خارجه حکومت سرپرست افغانستان با وزیر خارجه و محمدرضا بهرامی مدیرکل آسیای جنوبی داشت به تعهد افغانستان به معاهده هیرمند تأکید داشت و حتی فراتر رفت که اگر چنین معاهدهای نبود ما به عنوان همسایه خود را موظف به تأمین حقآبه میدانیم.
بقایی افزود: این موضوع را در دستورکار همواره داشته و داریم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی در ایران گفت: آن چیزی که شرکتهای آمریکایی را از فعالیت اقتصادی در ایران منع کرده ایران نبوده، آنها به جهت قوانین خود منع شدند از فعالیت اقتصادی در ایران.
وی افزود: این مسئلهای است که باید از سوی آمریکا حل شود.
وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: اگر قرار است برای چنین گزارشهایی اعتبار قائل شد طرفهای اروپایی باید صادقانه تصمیم بگیرند واقعیتها را ببینند و برای اینکه توازنی ایجاد کنند سعی کنند ایران را در کنار رژیم صهیونیستی بیاورند.
بقایی افزود: از این جهت چنین گزارشهایی که نام ایران را برده از نظر ما غیرقابل اعتناست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری گفت: هیچ پیشنهاد مکتوبی از آمریکا نگرفتیم، هر چه بوده شفاهی بوده که از سوی عمان منتقل شده است. این پیشنهادات شفاهی به صورت مکرر تغییر داده میشود و هر بار یک بحث را خودشان یا سایر مراجع ذیربط آمریکایی بیان میکنند.
وی افزود: دشوار است که یک پروسه مذاکراتی را پیش ببرید در شرایطی که یک طرف از ثبات قدم در بیان موضوعات و مواضع مذاکراتی برخوردار نیست و مدام تغییر میدهد.
بقایی عنوان کرد: مواضعی که در میز مذاکره مطرح شده در خیلی از موارد با اظهارنظرهای رسانهای متفاوت و در برخی موارد مغایر بوده و این در پیشبرد کار ایجاد مشکل میکند.
وی گفت: مطمئن نیستم که سیاستگذاران آمریکایی در جریان نیستند که این اظهارات متناقض به مذاکرات لطمه میزند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره تشکیل کنسرسیوم بین ایران و کشورهای منطقه برای غنی سازی اظهار داشت: موضوع کنسرسیوم را ما هیچ وقت مطرح نکردیم. از دو دهه قبل که مباحث مذاکرات مطرح بود، این ایده توسط طرفهای مختلف مذاکراتی طرح و بحث میشد یک توجیهش این است که کشورهای غرب آسیا و حاشیه خلیج فارس نیاز به نیروگاه داشته باشند و نیاز به سوخت هستهای باشد و اینکه در منطقه اگر چنین ابتکاری باشد، استقبال کرده و میتوانیم مشارکت کنیم.
وی به صراحت گفت که چنین ایده و ابتکاری به هیچ عنوان قرار نیست جایگزین غنی سازی اورانیوم توسط ایران و در داخل ایران شود.
بقایی بیان کرد: اگر نیت و قصد از طرح این موضوع این است که از غنیسازی منصرف شویم چنین رخ نخواهد داد.