راز خروج حقیقی‏‏‏‏‏‏‌ها

خروج بیش از ۹۰۰میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی از گردونه معاملات سهام حکایت از آن دارد که اهالی بازار منتظر یک خبر جدید یا محرکی قوی از دوره‌‌های جدید مذاکرات هستند، به‌خصوص آنکه تقابل‌میان نماد بزرگ بانکی و خودرویی بازار، نشان از سرایت سردرگمی و ابهام در دادوستدها دارد. به‌‌‌‌‌‌‌رغم سرخ‌پوشی ۴۲درصدی نمادهای فعال در بازار، استقبال از شرکت‌های بنیادی، در کنار صف خرید نمادهای بزرگ بازار، این شرایط را فراهم کرد تا جو کلی بازار مثبت بماند. به‌نظر می‌رسد جابه‌‌‌‌‌‌‌جایی پول میان صنایع و ورود پول به صنایع جامانده، موجب بازگشت اعتماد عمومی به بازار و کسب بازدهی همه سبدهای فعال اهالی بورس خواهدشد. شاخص هموزن نیز از کف روند اخیر با سبقت از نماگر اصلی نشان‌داده‌است که حال عمومی بازار متعادل و مثبت است. با نسبت P/E فعلی بازار، شاید فرصت مناسبی برای افزایش وزن سهام در پرتفوهای سرمایه‌گذاری باشد.

 تقابل ‌بزرگان

موتور محرک اصلی بازار مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌‌ای است. دو صنعت برجامی بزرگ بازار، نظیر بانکی و خودرویی رفتار متفاوتی از خود نشان‌دادند. خودرو به‌عنوان لیدر بزرگ بازار، چند روزی است که وارد روند اصلاحی شده‌است. این موضوع به تنهایی بر شدت‌گرفتن عرضه‌های بازار موثر است. برخی از اهالی بازار به اشتباه به تبعیت از ایران‌خودرو، معاملات خود را انجام می‌دهند. این درحالی است که نمادهای بانکی وضعیت بهتری دارند. صف خرید بانکی‌‌‌‌‌‌‌ها در چند روز اخیر موجب‌شده‌است تا حال عمومی بازار بهتر باشد. نماد وبملت به‌عنوان سردمدار بانکی‌‌‌‌‌‌‌ها، همچنان فشار تقاضا را در بازار نگه داشته‌است، با این‌حال تقابل‌بزرگان بورسی، جدالی را بین خریداران و فروشندگان ایجاد‌کرده‌است. پیروز این رویارویی، خریداران بودند.

 جابه‌‌‌‌‌‌‌جایی میان بنیادی‌‌‌‌‌‌‌ها

در میان صنایع بورسی، تیم بنیادی‌‌‌‌‌‌‌ها هستند که بدون‌توجه به حواشی روند صعودی را دنبال می‌کنند. از ابتدای سال، این نمادها بازدهی فراتر از بازار را ثبت کردند، با این‌حال چرخش پول میان حقیقی‌‌‌‌‌‌‌ها، منجر به بهبود اعتماد درمیان اهالی بازار خواهد شود. در پاییز سال‌قبل، عمدتا نمادهای شاخص‌‌‌‌‌‌‌ساز پیشتاز بازار بودند و بسیاری از نمادها از شاخص‌های سهامی عقب‌ماندند، اما در سال‌جدید و روندی که در سال۱۴۰۴آغاز شده‌است، دست به‌‌‌‌‌‌‌دست‌‌‌‌‌‌‌شدن سهام و چرخش پول بین نمادهای بنیادی سبب شده‌است تا به مرور، همه صنایع بر اساس پتانسیل بالایی که دارند، از روند بازار منتفع شوند. بازدهی شاخص‌های سهامی از اول سال‌حکایت از آن دارد که همچنان شاخص هموزن در‌برابر نماگر اصلی پیشتاز است. هرقدر در ادامه روند صعودی، اختلاف بازدهی این دونماگر به نفع تیم هموزنی‌‌‌‌‌‌‌ها بیشتر باشد، می‌توان انتظار داشت که پول‌های جدید وارد صنایعی شوند که با گزارش‌های مالی خوب، قیمت‌های مناسبی نیز داشته‌باشند.

 شرط خروج از تعادل

بازاری که با پشتیبانی عوامل سیاسی رشد کرده‌است، اکنون برای ادامه روند تعلل می‌کند. P/E  بازار سهام در اواخر سال‌قبل درحالی به کف ۷واحدی نزدیک شده بود که سایه تنش‌ها بر بازار سهام سنگینی می‌کرد. به‌طور تاریخی این نسبت عمدتا بین ۷تا ۸واحد در حالت تعادل قرار دارد. اگر بازار سهام در فروردین‌‌‌‌‌‌‌ماه با اخبار ناشی از مذاکرات همراه نبود، احتمالا این نسبت در زیر کف تعادلی ۷واحد قرار داشت. اخبار مذاکرات صرفا بازار را به یک تعادل نسبی رساند و در صورتی‌که شرایط فعلی ادامه داشته‌باشد، نمی‌توان انتظار بهبود P/E را داشت. محدوده تعادلی شاخص‌کل حدود ۳میلیون واحد تا ۳.۲میلیون واحد است. 

اگر کف ۳میلیونی شکسته شود، کار برای تداوم مسیر صعودی سخت خواهدشد و رکود بر بازار حاکم می‌شود، اما در صورتی‌که شاخص در کانال۳.۲میلیون‌واحدی باقی‌بماند مسیر همواری برای رونق بازار سهام در پیشگاه بورس است. طی روزهای آینده خبرهای مهم سیاسی در جریان است که می‌تواند منجر به حفظ یا خروج تعادل بورس شود. به لحاظ تکنیکال مقاومت بعدی که نماگر اصلی با آن تقابل‌خواهد کرد، سطح ۳میلیون و ۴۰۰هزار واحد است.