اکوایران: انتظار میرود حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) به زودی و احتمالاً در روز جمعه تصمیم خود برای پایان دادن به مبارزه مسلحانه علیه دولت ترکیه و انحلال را اعلام کند.
به گزارش اکوایران، دو منبع مطلع به وبسایت میدلایست آی گفتهاند که انتظار میرود حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) به زودی و احتمالاً در روز جمعه تصمیم خود برای پایان دادن به مبارزه مسلحانه علیه دولت ترکیه و انحلال را اعلام کند.
این تصمیم پس از بیانیه عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک، در ماه فوریه صورت میگیرد؛ که در آن از سازمانی که بیش از ۴۰ سال پیش بنیانگذاری کرده خواست تا سلاحها را زمین بگذارد.
پ.ک.ک روز جمعه اعلام کرد که این گروه در فاصله ۵ تا ۷ مه کنگرهای برگزار کرده و در آن درباره فراخوان اوجالان بحث کرده است.
در بیانیه این گروه آمده است که تصمیمهایی با «اهمیتی تاریخی» اتخاذ شده که «به زودی همراه با اسناد و اطلاعات مربوطه اعلام خواهند شد».
اوجالان در بیانیه ماه فوریه خود، مبارزه مسلحانه را محصول دورهای از تاریخ که سپری شده توصیف کرده بود. او در پیامی یک و نیم صفحهای توضیح داد که مبارزه مسلحانه پ.ک.ک زمانی ضرورت داشت، زیرا سیاستهای دولت ترکیه هویت کردها را انکار و حقوق و آزادیهای آنان را محدود میکرد.
او نوشت: «پ.ک.ک در قرن بیستم متولد شد، در خشونتبارترین دوره تاریخ بشر، در میان دو جنگ جهانی، زیر سایه سوسیالیسم واقعی و جنگ سرد.»
با این حال، او استدلال کرد که اصلاحات دموکراتیک اخیر دولت ترکیه در خصوص مسائل کردها، همراه با تحولات منطقهای، مبارزه مسلحانه را بیمعنا کرده است.
او گفت: «همه گروهها باید سلاحهای خود را زمین بگذارند و پ.ک.ک باید اعلام انحلال کند.»
منظور اوجالان از «همه گروهها» بهطور ضمنی شامل شاخهها و گروههای وابسته به پ.ک.ک در سوریه و ایران، همچنین سازمان چترگونه «اتحادیه جوامع کردستان» (KCK) است که در این کشورها و همچنین در عراق و ترکیه فعالیت دارد.
در ماه مارس، پ.ک.ک بهطور ضمنی اعلام کرد که از دستور اوجالان پیروی میکند و اعلام آتشبس کرد.
توافق کردها با دمشق
در چارچوب مذاکرات جاری میان عبدالله اوجالان و دولت ترکیه، توافق جداگانهای نیز در ماه مارس میان مظلوم عبدی شاهین، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) که با پ.ک.ک ارتباط دارد، و احمد الشرع، رئیسجمهور سوریه، حاصل شده است.
بر اساس این توافق، دمشق کنترل کامل نهادهای دولتی در شمالشرق سوریه را به دست خواهد گرفت؛ امری که عملاً امکان تشکیل یک دولت کرد یا ایجاد نظام فدرالی در این کشور را منتفی میسازد.
بسیاری از تحلیلگران، فراخوان اوجالان را نتیجه مستقیم موفقیت نظامی ترکیه در منزوی کردن پ.ک.ک در کوهستان قندیل عراق میدانند.
از سال ۲۰۱۶، نیروهای ترکیه با استفاده از فناوری پیشرفته پهپادی و توانمندیهای جنگ الکترونیک، پ.ک.ک را از کنترل سرزمینی و مسیرهای نفوذ خود محروم کردهاند.
هنوز مشخص نیست پ.ک.ک چگونه سلاحهای خود را تحویل خواهد داد. برخی منابع در آنکارا میگویند ممکن است دولت عراق، با همکاری کشورهای همسایه، در جمعآوری و ثبت سلاحها نقش داشته باشد.
انتظار میرود نیروهای خارجی در سوریه به کشورهای خود بازگردند. کسانی که تصمیم بگیرند وارد سیاست شوند، در نظامهای سیاسی ملی خود ادغام خواهند شد. گزارشهایی وجود دارد مبنی بر اینکه رهبران ارشد اتحادیه جوامع کردستان به کشورهای ثالث منتقل خواهند شد.
برخی ناظران بر این باورند که ممکن است برخی از رهبران پ.ک.ک در سلیمانیه مستقر شوند – منطقهای در عراق که تحت کنترل حزب اتحادیه میهنی کردستان (PUK) است و بهطور سنتی از این گروه مسلح حمایت کرده است.