اکوایران: این نخستینبار است که تولید طلا در برخورددهنده بزرگ هادرونی مشاهده میشود، با برآوردی از تولید تنها حدود 29 پیکوگرم. اگرچه این اتفاق از لحاظ عملی هیچ کاربرد اقتصادی ندارد، اما پیوندی قدرتمند بین فیزیک نظری و علم تجربی را به نمایش میگذارد.
به گزارش اکوایران، دانشمندان سازمان سرن (CERN) موفق شدند در جریان برخوردهای پرسرعت ذرات در برخورددهنده هادرونی بزرگ (LHC) واقع در ژنو سوئیس، سرب را به طلا تبدیل کنند، هرچند تنها برای کسری از ثانیه.
به نوشته نیواطلس، این دستاورد اگرچه ما را به تولید تجاری طلا نزدیک نمیکند، اما نسخهای مدرن از رویاهای کیمیاگری باستانی به شمار میرود. برخورددهنده هادرونی بزرگ، قدرتمندترین شتابدهنده ذرات جهان، ذرات را با سرعتی نزدیک به سرعت نور به یکدیگر میکوبد تا شرایطی مشابه دوران بلافاصله پس از مهبانگ (Big Bang) را بازسازی کند.
در درون این شتابدهنده، آشکارسازی تخصصی به نام ALICE (آزمایش برخورددهنده یونی بزرگ) قرار دارد که پلاسماهای کوارک-گلوئون – شکل بسیار داغ و چگال ماده که تصور میشود در نخستین لحظات تشکیل جهان وجود داشته – را مطالعه میکند.
در آزمایشهای اخیر، هستههای سرب که با سرعتی معادل ۹۹.۹۹۹۹۹۳ درصد از سرعت نور حرکت میکردند، در برخوردهای نزدیک ولی بدون تماس مستقیم، میدانهای الکترومغناطیسی بسیار قویای ایجاد کردند که منجر به تابش پالسهای نوری شد. این فوتونها موجب «تفکیک الکترومغناطیسی» شدند و پروتونها و نوترونها را از هستههای سرب جدا کردند. وقتی سه پروتون از هسته سرب جدا شد، نتیجه ایجاد هستهای از طلا بود، البته تنها برای لحظهای کوتاه پیش از آنکه دچار فروپاشی شود.
این نخستینبار است که تولید طلا در برخورددهنده بزرگ هادرونی مشاهده میشود، با برآوردی از تولید تنها حدود 29 پیکوگرم. اگرچه این اتفاق از لحاظ عملی هیچ کاربرد اقتصادی ندارد، اما پیوندی قدرتمند بین فیزیک نظری و علم تجربی را به نمایش میگذارد و ادای احترامی است به آرزوهای کیمیاگران باستان.