سرمایهگذاران، مدیران، فعالان و کارشناسان تحولات سیاسی، اخبار و اتفاقات را بهخصوص مذاکرات میان ایران و ایالاتمتحده آمریکا را با دقت بالا رصد میکنند، چراکه این مذاکرات در وضعیت کنونی یک تاثیر جدی بر بازار سهام میگذارند و هرگونه خبر منفی یا مثبت بهسرعت اثر خود را در بازار سهام منعکس میکند.
از طرفی، متغیرهای اقتصادی مانند نرخ ارز، میزان تورم، نرخ بهره گواهیسپرده و نرخ اوراق خزانه اسلامی و قیمتهای جهانی کالاها و کامودیتیها هم بهشدت بر نحوه تصمیمگیری سرمایهگذاران اثرگذار هستند. نمیتوان نقش این متغیرها را در تصمیم سرمایهگذاران بیاثر دانست. بهعنوان مثال در این روزها گزارشهای فصلی و عملکرد مالی شرکتها در سایت کدال منتشر میشود که بهطور حتم، اهمیت زیادی پیدا کردهاست، بهخصوص در شرایطی که احتمال افزایش ریسکهای سیاسی میتواند افزایش پیدا کند، سرمایهگذاران و فعالان بازار سرمایه بهدنبال شرکتهایی هستند که سودآوری مشخص و وجه نقد آزادتری نسبت به سایر شرکتها و بنگاهها دارند.
در کنار تحلیلهای بنیادین، باید به رفتار نقدینگی و جو روانی بازار نیز توجه داشت؛ چراکه گاهی همین فاکتورهای کوتاهمدت میتوانند برخلاف دادههای بنیادی، جهت حرکت بازار را تغییر دهند.
این مساله بهویژه در زمانهایی که بازار در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد، اهمیت بیشتری پیدا میکند. بازار سهام اکنون در وضعیتی قرار دارد که از منظر بنیادین، در بسیاری از صنایع ظرفیتهای رشد قابلتوجهی وجود دارد، اما برای آنکه این ظرفیتها بالفعل شوند، کاهش سطح ابهام و بازگشت اعتماد سرمایهگذاران به بازار یک امر ضروری است. در حالحاضر، شاخصکل بورس تهران عملکرد بهتری نسبت به شاخص هموزن داشتهاست. دلیل اصلی این موضوع، حمایت بیشتر از سهمهای بزرگ و دلاری بازار است. در مقابل، در نمادهای کوچک و متوسط، فشار فروش بیشتری مشاهده میشود که این مساله باعث افت شاخص هموزن شدهاست.
اگر در فضای سیاسی کشور تحولات مثبتی رخ دهد یا توافقهایی حاصل شود، میتوان انتظار داشت که شاخص هموزن نیز حرکت صعودی داشتهباشد و تعادل میان دو شاخص بهبود یابد، با اینحال تا زمانیکه چنین اتفاقهایی نیفتاده، اختلاف عملکرد این دو شاخص ممکن است ادامهدار باشد. شرایط کنونی نشان میدهد بخش بزرگی از بازار هنوز با تردید و بیاعتمادی مواجه است، با اینحال در صورت انتشار اخبار مثبت، فضا میتواند بهسرعت تغییر کند. در واقع، بازار سهام در شرایطی که فضای سیاسی و اقتصادی کشور با ابهام مواجه است، معمولا وارد فازتدافعی میشود. در چنین شرایطی، سرمایهگذاران ترجیح میدهند با احتیاط بیشتری عمل کنند یا دست نگه دارند تا افق سرمایهگذاری روشنتر شود.
* کارشناس بازار سرمایه