شرکت بازآفرینی شهری برای تسریع نوسازی در بافتهای فرسوده کشور بستههای تشویقی را تدوین و تصویب کرده است که از مهمترین این مصوبات میتوان، بسته تشویقی کالبدی شهرسازانه بافتهای فرسوده و تاریخی، پیگیری تحقق کاهش زمان صدور پروانه به حداکثر سه ماه، کاهش تعدد فرآیندها، افزایش میزان تعداد و اعتبار تسهیلات بانکی، کاهش میزان سود تسهیلات و کمک جهت راهاندازی دفاتر تسهیلگری توسط شهرداریها اشاره کرد.
یدالله آقایی درباره تشریح وضعیت پهنههای فرسوده کشور گفت: مجموع مساحت پهنههای فرسوده کشور براساس آخرین آمایش انجام شده در سال ۱۳۹۵ برابر ۱۷۷هزار و ۶۷۲ هکتار برآورد شده است که این رقم شامل ۷۵ هزار و ۵۰۷ هکتار بافت فرسوده، ۳۲ هزار و ۴۱۲ هکتار بافت تاریخی و ۶۰ هزار و ۱۹۰ هکتار سکونتگاه غیررسمی میشود. در کل کشور درمجموع بالغ بر ۱۹ میلیون و ۳۹۲ هزار و هشت نفر در پهنههای فرسوده ساکن هستند که این رقم نیز بر مبنای آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۵ اخذ شده است. از این تعداد ۱۱ میلیون و ۹۸ هزار و ۸۷۸ نفر در بافت فرسوده، ۲ میلیون و ۵۲۳ هزار و ۷۱۵ نفر در بافت تاریخی و ۶ میلیون و ۳۱۳ هزار و ۷۱۳ نفر در سکونتگاههای غیررسمی ساکن هستند.
وی ادامه داد: همچنین تعداد کل واحدهای ناپایدار کشور به ۲ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۳۱۷ نفر میرسد؛ از این تعداد برابر یک میلیون و ۴۶۶ هزار و ۲۳۹ واحد ناپایدار در بافت فرسوده، ۳۲۸ هزار و ۱۲۰ واحد ناپایدار در بافت تاریخی و ۹۳۶ هزار و ۳۵۱ واحد ناپایدار در سکونتگاههای غیررسمی وجود دارد.
یدالله آقایی گفت: از کل پهنههای فرسوده و ناکارآمد شهری، ۱۴ هزار و ۸۰۶ هکتار در استان تهران واقع شده است که ۶ هزار و ۹۹۵ هکتار آن در بافت فرسوده، ۲ هزار و ۲۰۷ هکتار در بافت تاریخی و ۵ هزار و ۵۴۱ هکتار در سکونتگاههای غیررسمی واقع شدهاند. مجموع جمعیت ساکن پهنههای فرسوده در استان تهران بالغ بر ۳میلیون و ۷۱۰ هزار و ۴۵۹ نفر است. از این تعداد ۲ میلیون و ۴۰۸ هزار نفر در بافت فرسوده، ۴۱۶ هزار و ۴۲۶ نفر در بافت تاریخی و ۸۸۵ هزار و ۹۹۲ نفر در سکونتگاههای غیررسمی زندگی میکنند. همچنین تعداد واحدهای ناپایدار استان تهران در این پهنهها در شهر تهران به ۲۱۳ هزار و ۷۰۷ واحد میرسد؛ از این تعداد ۱۳ هزار و ۲۲۴ واحد ناپایدار در بافت تاریخی و ۴۴ هزار و ۱۱۶ واحد ناپایدار در سکونگاههای غیررسمی موجود است. براساس آخرین مطالعات رسمی انجام شده در سال ۱۳۹۵ برابر ۱۷۷ هزار هکتار پهنه فرسوده در کل کشور و در ۷۸۶ شهر شناسایی شده است.
آقایی درباره میزان نوسازی انجامشده در بافت فرسوده در دهه ۹۰ گفت: مساحت بافت فرسوده شهر تهران برابر ۴ هزار و ۴۲۷ هکتار برآورد شده است؛ از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون هزار و ۲۸۰ هکتار از پهنههای فرسوده شهر تهران نوسازی شده است که این رقم معادل ۲۹ درصد کل بافت فرسوده است. وزارت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری ایران طی سالهای اخیر اقدامات خوب و شایستهای را با هدف کاهش این پهنههای فرسوده اجرایی کرده است. براساس ماده ۴۹ برنامه هفتم پیشرفت کشور مقرر شد طی پنج سال به میزان ۲۰درصد از مساحت بافتهای فرسوده و ناکارآمد کاهش یابد. این مهم مستلزم مشارکت کلیه بخشها اعم از نهادهای عمومی چون شهرداریها، مردم و بخشهای مختلف دولت است.
همچنین با توجه به حجم بالای مساحت این نواحی همچنین هزینههای مربوط به ساختوساز، بهسازی معابر و… بدون شک تامین اعتبارات حداقلی و عدم مشارکت حداکثری بخشهای مختلف یاد شده امکان تحقق این بخش از برنامه هفتم را با چالش مواجه خواهد کرد. لذا در این راستا شرکت بازآفرینی شهری تلاش کرده با تدوین و تصویب بستههای تشویقی شهرسازانه مربوط به بافتهای فرسوده و تاریخی، زمینه تشویق سازندگان مسکن جهت مشارکت در نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده و ناکارآمد را فراهم آورد. همچنین پیگیری کاهش مدت زمان صدور پروانه ساختمانی به سه ماه و افزایش میزان تسهیلات بانکی نوسازی مسکن و… از جمله اقدامات دیگر شرکت بازآفرینی شهری ایران در این راستا است. بدون شک اقدامات پیشگیرانه توسط نهادهای ذیربط بهمنظور جلوگیری از گسترش پهنههای حاشیهنشینی و همچنین ساخت و سازهای غیرمجاز نقش بسزایی در تحقق این بند از برنامه هفتم ایفا خواهد کرد.