صفحه اصلی > اخبار اقتصادی : اولویت‌های اقتصاد دریا محور؛ نگاهی به برنامه‌های استراتژیک دولت پزشکیان برای توسعه مکران

اولویت‌های اقتصاد دریا محور؛ نگاهی به برنامه‌های استراتژیک دولت پزشکیان برای توسعه مکران

اکوایران: دولت چهاردهم با تمرکز بر توسعه اقتصاد دریا محور و اولویت‌بخشی به سواحل مکران، برنامه‌های جامعی را برای تحول اقتصادی و اجتماعی جنوب کشور تدوین کرده است. محمدرضا عارف نیز تاکید کرد که توسعه مکران، از اولویت‌ها و راهبردهای کلان دولت است.

به گزارش اکوایران، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری امروز -29 اردیبهشت- در دوازدهمین جلسه شورای عالی راهبری برنامه هفتم پیشرفت تاکید کرد: مقام معظم رهبری بارها بر بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های دریای عمان و خلیج فارس تاکید کرده‌اند و دولت چهاردهم نیز برای اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور و برنامه جامع تحقق آن سیاست‌ها، برنامه‌ریزی و تمرکز ویژه‌ای کرده است.

معاون اول رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه در سال‌های گذشته از توسعه دریا محور غفلت کردیم، به اهمیت توسعه دریامحور به ویژه سواحل مکران در برنامه هفتم پیشرفت اشاره و تاکید کرد: رئیس‌جمهوری درباره توسعه دریا محور و به ویژه سواحل مکران با فعال کردن شورای توسعه سواحل مکران چندین جلسه مختلف برگزار کرده است که درصدد هستیم با سرمایه‌گذاری، اشتغالزایی و توسعه زیرساخت‌ها، بخش‌های جمعیتی به سمت کرانه‌های ساحلی جنوبی کشور کشیده شوند.

عارف با تاکید بر اینکه توسعه مکران از اولویت‌ها و راهبردهای کلان دولت چهاردهم است، ادامه داد: در کنار توسعه سواحل جنوبی، توجه به دریای خزر به دلیل راهبرد توسعه کریدورها از جمله کریدور شمال-جنوب و ارتباط با کشورهای آسیای میانه و اعضای اتحادیه اوراسیا همزمان در اولویت باشد.

در این جلسه سازمان برنامه و بودجه در راستای تکلیف توسعه و عمران مناطق دریا محور با اولویت مکران در برنامه هفتم پیشرفت، گزارشی از اهمیت و ظرفیت توسعه دریا محور، اسناد فرادستی در توسعه دریا محور، تکالیف صریح برنامه هفتم پیشرفت در زمینه توسعه دریامحور و رئوس اصلی بازنگری مصوبه اجرایی‌سازی سیاست‌های کلی توسعه دریامحور ارائه کرد.


بنادر منطقه از بنادر ایرانی سبقت گرفتند

اکوایران: بخش معدن و صنایع معدنی نقش مهمی در اقتصاد ایران دارد و پتانسیل زیادی برای توسعه مناطق ساحلی به وجود می آورد. با این حال، این بخش با چالش های مختلفی روبرو است که بر صادرات محصولات معدنی و توسعه دریامحور تأثیر گذاشته است.

توسعه دریا محور از اولویت‌های دولت

توسعه دریامحور از مهم‌ترین راهبردهای دولت چهاردهم از زمان روی کار آمدنش تلقی می‌شود. موضوعی که بارها توسط رئیس‌جمهوری، محمدرضا عارف معاون اول و علی عبدالعلی‌زاده، نماینده ویژه رئیس‌جمهور در اقتصاد دریامحور مورد تاکید قرار گرفته است.

برنامه‌های دولت شامل توسعه اقتصاد دریا محور، ایجاد شهرک‌های جدید ساحلی و حتی بررسی جدی انتقال پایتخت از تهران به مکران بود. دولت تأکید کرده که توسعه مکران یکی از اولویت‌های اساسی این دولت به‌شمار می‌رود و قصد دارد از ظرفیت‌های استراتژیک این منطقه برای رونق اقتصادی و توزیع متوازن فعالیت‌های اقتصادی در کشور استفاده کند.

مکران، آخرین امید ایران

رئیس‌جمهوری در یکم اردیبهشت سال جاری در جلسه بررسی اساسنامه «سازمان توسعه دریامحور و منطقه مَکُران» خواستار تهیه فوری نقشه جامع توسعه سواحل کشور شد و توسعه دریامحور را راه‌حل نجات از بحران‌هایی چون کم‌آبی و تمرکز جمعیت در شهرهای بزرگ دانست.

پزشکیان در 30 بهمن سال گذشته در جلسه توسعه دریامحور با تأکید بر اهمیت استانداردسازی زیرساخت‌های سواحل جنوبی کشور، از لزوم توسعه حمل‌ونقل ریلی، بهینه‌سازی موقعیت کارخانه‌ها و نیروگاه‌ها، و تدوین سند چشم‌انداز برای هدایت طرح‌های توسعه‌ای خبر داد.

علی عبدالعلی‌زاده، نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور و مکران نیز در 8 بهمن سال گذشته با اشاره به اهمیت کریدورهای ارتباطی جنوب به شمال تصریح کرد که دسترسی‌های مناسب از بنادر جنوبی به شمال کشور باید در اولویت قرار گیرد. به گفته او، توسعه ظرفیت ترانزیتی بنادر کشور، به‌ویژه چابهار و بندرعباس، نه تنها برای واردات و صادرات کالاهای اساسی، بلکه برای افزایش نقش ایران در ترانزیت بین‌المللی ضروری است.

او تأکید کرد که توسعه مکران باید با تمرکز بر پروژه‌هایی نظیر ایجاد مگاپورت در اقیانوس هند و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های دریایی انجام شود. مکران آخرین فرصت ما برای ایجاد توازن تمدنی بین شمال و جنوب خلیج فارس است.

رئیس‌جمهوری همچنین در جلسه 17 دی توسعه دریامحمور در راستای تحقق اهداف توسعه‌ای صنعت شیلات و آبزیان دستورات مهمی از جمله «تشکیل شورای راهبری شیلات به ریاست استانداران استان‌های ساحلی و دبیری سازمان شیلات»، «بهسازی و نوسازی شناورها و کشتی‌های صیادی»، «ایجاد رشته‌های تحصیلی آبزی پزشکی برای دانشجویان بومی جهت ارتقای ایمنی تولید آبزیان» و «فرهنگ‌سازی آبزی مصرفی در جامعه» صادر کرد.

او همچنین در جلسه نهم دی 1403 نیز بر اهمیت صنایع دریامحور، به ویژه صنعت کشتی‌سازی، تأکید کرد و گفت که دولت چهاردهم توجه ویژه‌ای به این صنایع دارد و تمام تلاش خود را برای بررسی همه‌جانبه مسائل، مشکلات و فرصت‌های موجود در این زمینه به کار خواهد گرفت.

پزشکیان همچنین بر لزوم تدوین استراتژی مشخصی مطابق با شرایط روز تاکید کرد و گفت: برای ایجاد یک استراتژی کارآمد، باید وضعیت فعلی صنایع دریایی روشن شود و برنامه‌های توسعه و دستاوردهای آن در پنج سال آینده با جزئیات مشخص اعلام گردد.


دستور ویژه پزشکیان؛ برنامه‌های برای توسعه اقتصاد دریامحور تدوین شود

دولت چهاردهم با تأکید بر اهمیت توسعه صنایع دریامحور، به ویژه صنعت کشتی‌سازی، تلاش دارد تا برنامه‌ریزی‌های استراتژیک و همکاری با بخش خصوصی را در این حوزه تسریع کند. در این راستا، رئیس‌جمهوری و مقامات مربوطه بر لزوم تدوین استراتژی‌های جامع و بهره‌گیری از ظرفیت‌های اقتصادی دریا برای رشد پایدار تأکید کرده‌اند.

پیش‌تر نیز محمدرضا عارف در 13 آذر 1403 در دیدار با هیات مدیره گروه کشتیرانی ایران با بیان اینکه بحث سواحل مکران یکی از موضوعات اساسی در دولت چهاردهم است، گفت: این منطقه برای ما به حدی اهمیت دارد که رئیس‌جمهوری هر هفته سه یا چهار جلسه برای بررسی مشکلات این منطقه و بررسی طرح‌ها برگزار می‌کند.


عارف: برنامه توسعه دریامحور در سواحل جنوبی را طراحی کردیم

معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه بحث سواحل مکران یکی از موضوعات اساسی در دولت چهاردهم است، گفت: این منطقه برای ما به حدی اهمیت دارد که آقای رئیس‌جمهوری، هر هفته سه یا چهار جلسه برای بررسی مشکلات این منطقه و بررسی طرح‌ها برگزار می‌کند.

طرح انتقال پایتخت به مکران به کجا رسید؟

انتقال پایتخت به مکران نیز یکی دیگر از برنامه‌های دولت بود که برای توسعه مکران و همچنین تمرکززدایی از تهران مطرح شد. ایده انتقال پایتخت از تهران بیش از سه دهه است که مطرح است. در گذشته، شهرهای مختلفی مانند شیراز، اصفهان و مشهد به عنوان گزینه‌ها پیشنهاد شدند، اما هیچ‌کدام به نتیجه نرسید.

دولت چهاردهم نیز فعلا این طرح را مسکوت نگه داشته و دیگر سخن در این خصوص مطرح نمی‌شود. گزارش اکوایران درباره ایده انتقال پایتخت از تهران به مکران را می‌توانید در لینک زیر بخوانید.

اهمیت استراتژیک مکران

مکران، که در استان سیستان و بلوچستان واقع شده، دسترسی مستقیم به خلیج عمان و اقیانوس هند دارد و می‌تواند به یک کانون اقتصادی و تجاری مهم تبدیل شود. این منطقه شامل منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار است که از سال ۲۰۰۳ در حال توسعه است و هدف آن ایجاد یک کوریدور تجاری بین آسیای مرکزی و اقیانوس هند است. توسعه مکران می‌تواند با تمرکز بر اقتصاد دریا محور، زمینه‌ساز رونق اقتصادی در کشور شود.

پست های مرتبط

یورو در تهران ارزانتر از بازار جهان

معامله‌گران می‌گویند اصرار بر مواضع در طرفین مذاکره موجب شد تا روند…

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان و مکان دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا هنوز قطعی نشده است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دور پنجم مذاکرات با آمریکا گفت: تا…

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

اولتیماتوم نانوشته به تهران؛ ترامپ خواسته‌های حداکثری را در مذاکرات کنار می‌گذارد؟

اکوایران: تا زمانی که ایالات متحده از خواسته‌های حداکثری خود در برابر…

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴