بازیگر کلیدی زنجیره PVC ایران وارد بورس میشود؛

تولید PVC کشور به نزدیک ۶۰۰ هزار تن در سال میرسد. همچنین پتروشیمی غدیر موفق به تولید بیش از ظرفیت اسمی خود، یعنی ۱۴۰ هزار تن، میشود. این شرکتها همگی در منطقه ماهشهر واقع شدهاند که به دلیل دسترسی آسان به خوراک، سوخت، مواد اولیه و آبهای آزاد، از مزایای رقابتی ویژهای برخوردار هستند.
رویا ذبیحی کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با بورس نیوز به بررسی جایگاه پتروشیمی اروند در صنعت PVC کشور پرداخت و گفت: پتروشیمی اروند با ظرفیت تولید ۳۴۰ هزار تن، بزرگترین تولیدکننده PVC در کشور است. پس از آن، پتروشیمیهای بندر امام، غدیر و آبادان با ظرفیتهای تولید ۱۷۵ هزار تن، ۱۲۰ هزار تن و ۱۱۵ هزار تن به ترتیب قرار دارند که البته پتروشیمی آبادان به دلیل مشکل در تأمین خوراک، قادر به تولید به ظرفیت اسمی خود نیست.
وی در ادامه افزود: در مجموع، تولید PVC کشور به نزدیک ۶۰۰ هزار تن در سال میرسد. همچنین پتروشیمی غدیر موفق به تولید بیش از ظرفیت اسمی خود، یعنی ۱۴۰ هزار تن، میشود. این شرکتها همگی در منطقه ماهشهر واقع شدهاند که به دلیل دسترسی آسان به خوراک، سوخت، مواد اولیه و آبهای آزاد، از مزایای رقابتی ویژهای برخوردار هستند.
رویا ذبیحی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با بورس نیوز به نقش حیاتی پتروشیمی اروند در تأمین کلر برای صنعت PVC کشور اشاره کرد و گفت: پتروشیمی اروند با ظرفیت اسمی ۵۸۵ هزار تن و ظرفیت عملی حدود ۴۸۰ هزار تن، یکی از تأمینکنندگان اصلی کلر در این زنجیره است. از این میزان، حدود ۲۰۰ هزار تن تحت قرارداد به پتروشیمیهای غدیر، ۹۰ هزارتن به پتروشیمی کارون، ۶۱ هزارتن به پتروشیمی خوزستان و ۱۰ هزارتن به بندر امام ارسال میشود.
وی در ادامه افزود: تبدیل کلر به PVC برای پتروشیمی اروند ارزش افزوده بالاتری دارد. بنابراین، پس از تأمین نیاز قراردادها، بهتر است این کلر در فرآیند تولید خود اروند بهکار گرفته شود تا بتواند نیاز سایر پتروشیمیها، مانند پتروشیمی آبادان، را نیز تأمین کند.
رویا ذبیحی اظهار داشت: پتروشیمی اروند تنها تولیدکننده کاستیک و E-PVC در کشور است. این شرکت کاستیک را هم در بورس کالا و هم بهطور بینمجتمعی به پتروشیمیهای تندگویان، فجر، امیرکبیر و مارون میفروشد. پتروشیمی غدیر برای راهاندازی واحد جدید ۱۵۰ هزار تنی کلر، طرحی به ارزش ۱۷۴ میلیون دلار تعریف کرده است که پیشبینی میشود حداقل ۴ سال زمان برای اجرای آن نیاز باشد. این پروژه نشاندهنده اهمیت استراتژیک واحد کلر در پتروشیمی اروند و جایگاه حیاتی آن در زنجیره تولید کلر کشور است.
رویا ذبیحی کارشناس بازار سرمایه به بررسی تأثیر هزینههای یوتیلیتیها بر بهای تمامشده پتروشیمی اروند پرداخت و گفت: نیمی از بهای تمامشده کلر در پتروشیمی اروند به برق مربوط میشود. از این رو، مسائل مرتبط با یوتیلیتیها تأثیر قابلتوجهی بر هزینههای تولید و سودآوری این شرکت خواهد داشت. پتروشیمی بندر امام خود نیروگاه دارد، اما کمبود نیروگاه در برخی از واحدها، بهویژه در بخش کلر، به وضوح احساس میشود.
این موضوع، همراه با کاهش قیمت جهانی PVC، موجب کاهش سودآوری پتروشیمیها در دو سال اخیر شده است. با این حال، مشخص شدن نرخ جدید یوتیلیتیها میتواند تأثیر زیادی بر بهبود وضعیت این شرکتها داشته باشد. همچنین، پتروشیمی اروند همواره سهمی بین ۵ تا ۱۰ درصد از درآمد سود سهام هلدینگ خلیج فارس را به خود اختصاص داده است.
رویا ذبیحی درباره ورود پتروشیمی اروند به بورس و تأثیر آن بر رفع مشکلات مالی و توسعه پروژههای این شرکت گفت: ورود پتروشیمی اروند به بورس میتواند منابع مالی تازهای را برای این شرکت تأمین کند که برای رفع مشکلات عدیدهای همچون خطوط EDC و تأسیس نیروگاه، و اجرای طرحهای توسعه با ارزش افزوده بالا ضروری است. علاوه بر این، دریافت اتیلن به عنوان خوراک برای پتروشیمی اروند هزینههای بالایی را به دنبال دارد. در این راستا، امکانسنجی اقتصادی استحصال اتان به جای اتیلن باید مورد بررسی دقیقتری قرار گیرد.
پایان مطلب